Csaknem 250 millió forintból újul meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese, a projektindító rendezvényen Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy új szénerőmű építésének fontosságát hangsúlyozta csütörtökön a létesítményben.

Bencsik János az eseményen elmondta: a magyar kormány fontosnak tartja, hogy a rezsiköltségek keretébe tartozó árak lehetőség szerint ne emelkedjenek a következő fűtési idényben. Ezért állami ármeghatározás körébe vonja egyebek mellett a távhőszolgáltatások árát.

Az állami beavatkozás célja a távhőárak kordában tartása, és a rossz műszaki állapotú távhőrendszerek felújításának elősegítése. Az államtitkár kiemelte: a javaslat alapján, amelyről a Parlament a jövő héten szavaz, a hatósági ár szolgáltatási helyenként eltérő lesz, de egységes díjképletet alkalmaznak. Így indokolatlan költségelemek nem kerülhetnek az árba.

Új, hőoldali támogatási rendszert vezetnek be, a pénzt nem a hő termelők, hanem a szolgáltatók kapják, amelyek közelebb állnak a fogyasztókhoz. Bencsik János szerint október elsejétől olyan rendszer lép életbe, amelynek köszönhetően nem emelkednek a korábban befagyasztott díjak, a terhek nem fognak növekedni a következő fűtési időszakban.

A távhőszektor szerkezetátalakításáról Bencsik János elmondta: az ország sok területén elöregedett rendszerek működnek, a hálózati hőveszteség 40-45 százalékos is lehet. Az Új Széchenyi Terv keretében az elmúlt évben 17 szolgáltatónak 3,5 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány. Ennek köszönhetően évente 760 millió forintot lehet megspórolni, és 15 ezer tonna széndioxiddal kevesebb kerül ki a levegőbe.

Egy, a mátraihoz hasonló szénerőmű építésének fontosságát is hangsúlyozta az államtitkár, az évtized második felére kitűzött projektben Komlót is partneréül választotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Kifejtette, közösen keresik a bányászathoz kapcsolódó fejlesztés lehetőségét, ám ehhez át kell állni a tiszta szén technológiára. Bencsik János az eseményt követően az MTI-nek elmondta: az erőművel a mázai bánya mellett számolnak, így a szenet nem kell feleslegesen szállítani.

Polics József (Fidesz), Komló polgármestere kiemelte: a nemzeti energetikai stratégiában a szén is szerepel, mint a jövő egyik lehetősége. A polgármester abban bízik, hogy az évtized végére lesznek, akik újra dolgozhatnak a bányászatban.

Az egykori baranyai bányászváros, Komló szomszédságában lévő szanatórium épületegyüttese az Új Széchenyi Terv keretében 248 millió forint támogatásból újul meg.

A beruházás részleteiről a projektindító rendezvényen számolt be Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója csütörtökön. Elmondta, az Európai Unió száz százalékos támogatásával megvalósuló beruházás keretében a nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése és a gázüzemű fűtésrendszer korszerűsítése történik meg.

A 33 ezer négyzetméteren fekvő 3600 négyzetméteres komplexumban a projektnek köszönhetően csökken az épületcsoport energiafelhasználása, így a költségek és az üvegházhatású gázok kibocsátása is. A munkák a következő hetekben indulnak, és 2012-ben, a fűtési szezont követően folytatódnak.

Giliczéné Sándor Judit az eseményen elmondta: egy folyamatban lévő pályázat segítségével a föld hőjét szeretnék hasznosítani az intézmény fűtésében. A szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és regenerációs kezelését végzi 1955 óta, s ma ez az egyetlen ilyen intézmény Magyarországon. A költségvetési szerv fenntartója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Forrás: www.pecsiujsag.hu