Az egészségtelen étkezési szokások a halálozások ötödéért tehetők felelőssé egy új tanulmány szerint.

195 ország étkezési szokásait, halálozási rátáját és kórházi statisztikáját vetették össze a Harvard és a Washingtoni Egyetem kutatói és az eredmények alapján arra jutottak, hogy több embert öl meg világszerte a nyugaton divatos étrend, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás. 2017-ben 11 millió ember halálát okozta a nem megfelelő étrend, vagyis nagyjából minden ötödik halál oka ez. Közben a dohányzás 8 millió, míg a magas vérnyomás 10 millió ember haláláért volt felelős.

A diabétesz, a szívrendszeri panaszok és a rákos megbetegedések is összefüggésbe hozhatók a táplálkozással. A nyugati étrendre jellemzők a gyorsételek, a túl sok cukor, só és zsír, a rostok és gyümölcsök hiánya, ami nagyban növeli a kockázatokat – állítja a Lancet Journal-ben megjelent tanulmány.

A kutatók szerint abban rejlik a megoldás is, ha az egészséges táplálkozást népszerűsítik. “Azoknak az étkezési irányelveknek, melyek az egészséges étkezést hirdetik, több előnyük van, mint azoknak, melyek az egészségtelen ételek ellen lépnek fel” – mondta Dr Ashkan Afshin, a tanulmány egyik szerzője az Independentnek.

Forrás: globoport.hu / independent.co.uk / eurekalert.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 191 megtekintés

Videó: 47 971 885 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887872

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh