A negatív hírek folyamatos olvasása komoly testi és lelki problémákhoz vezethet egy új tanulmány szerint.

A megkérdezett mintegy 1100 ember 16,5 százaléka mutatta a "súlyosan problémás" hírfogyasztás jeleit, ami nagyobb stresszhez, szorongáshoz és az egészségi állapot romlásához vezet. A súlyosan problematikus hírfogyasztás jeleit mutatók 74 százaléka számolt be mentális és 61 százaléka testi problémákról - idézte a brit The Guardian hírportálja a Health Communication tudományos lapban megjelent kutatást.   

Bryan McLaughlin egyetemi docens, a tanulmány vezető szerzője, a Texasi Műszaki Egyetem kutatója szerint a 24 órás hírkövetés egyes emberekben "állandó készültségi állapotot" idézhet elő, ami miatt a világ "sötét és veszélyes helynek" tűnik. "Ezeknél az embereknél ördögi kör alakulhat ki, amelyben ahelyett, hogy kikapcsolódnának, még jobban belemerülnek, megszállottan figyelik a híreket, éjjel-nappal frissítéseket keresnek, hogy enyhítsék szorongásukat" - mondta.   

A megkérdezettek mintegy 27,3 százaléka "mérsékelten problémás" hírfogyasztó, 27,5 százalékukat minimálisan befolyásolta az olvasott hír, 28,7 százalékuk pedig nem tapasztalt semmilyen problémát.   

Azok a válaszadók, akik nehezen tudnak elszakadni az elolvasott negatív hírektől, magas pontszámot értek el a kutatók által felsorolt öt problémás hírfogyasztási dimenzióban: elmerülnek a hírek tartalmában, a hírekkel kapcsolatos gondolatokkal vannak elfoglalva, több hír fogyasztásával próbálják csökkenteni a szorongást, nehezen tudják elkerülni a híreket, és a hírfogyasztás zavarja a mindennapi életüket.   

"Számítottunk arra, hogy a megkérdezettek jelentős részénél tapasztaljuk a problémás hírfogyasztás jeleit, az azonban meglepett bennünket, hogy 17 százalékuk szenved a legsúlyosabb tünetektől" - mondta McLaughlin, aki szerint a probléma nagyobb mértékű, mint gondolták.

Forrás: MTI / theguardian.com / tandfonline.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 504 megtekintés

Videó: 47 975 190 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888129

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh