Noha berlini kormánykörökben tartózkodtak az olaszországi referendum eredményének kommentálásától, az ellenzéki Zöldek üdvözölték, hogy az olasz lakosság az atomerőművek ellen szavazott.

Jürgen Trittin, a környezetvédő párt parlamenti frakciójának vezetője hétfői nyilatkozatában rendkívül jelentősnek nevezte, hogy a némethez hasonlóan az olasz lakosság nagy többsége is az atomenergia, illetve a nukleáris erőművek ellen van.

Mindez remélhetőleg elhallgattatja majd azokat, akik a napokban bírálták Németországot amiatt, hogy az atomerőművek bezárása mellett döntött - jelentette ki.

A német kormány a közelmúltban határozott úgy, hogy legkésőbb 2022-ig bezárják az összes atomerőművet az országban. A hírek szerint a német döntést több uniós tagállam - mindenekelőtt Franciaország - bírálta, sérelmezve, hogy Berlin minden konzultáció nélkül, elsietve hozott határozatot az atomenergiáról való lemondásról.

Noha a 17 németországi atomerőmű bezárásával kapcsolatos parlamenti jóváhagyás még hátra van, a döntés visszafordíthatatlannak számít. A 180 fokos energiapolitikai fordulat politikai és gazdasági körökben egyaránt nagy felindulást váltott ki. A Merkel-kancellár vezette konzervatív-liberális koalíció atompolitikájának gyökeres módosulása - amit a kancellár Fukushima tanulságával magyarázott - tovább növelte a Zöldek népszerűségét, akik az elmúlt években az atomerőművek elleni harc legkövetkezetesebb képviselőjének számítottak. Ezzel magyarázható, hogy az elmúlt napokban a nagy pártok egyformán a környezetvédők kegyeit keresték, az ellenzéki szociáldemokraták mellett a kormányon lévő konzervatívok sem zárták ki, hogy a 2013-as parlamenti választások után már a Zöldekkel lépjenek politikai házasságra. Sőt hasonló jelzést küldött a Zöldek több vezető politikusa is a konzervatívoknak.

A gazdaság azonban kevésbé lelkes. A Német Gazdaságkutató Intézet keddi tanulmánya szerint az atomenergiáról való lemondás, az erőművek fokozatos bezárása a gazdaságnak évente mintegy 2 milliárd eurójába kerülne. Az intézet szerint ennek oka az áram árának emelkedése, ami nem elsősorban a háztartásokat, hanem a vállalatokat, illetve üzemeket, általánosságban azokat az ágazatokat sújtaná, amelyek a legerősebben ráutaltak az áram használatára.

Az atomerőműveket működtető legnagyobb energetikai konszernek már korábban jelezték, hogy a kormánydöntést jogi úton kívánják megtámadni.

Forrás: MTI

Az olasz népszavazásról itt olvashat: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 579 835 megtekintés

Videó: 33 597 259 megtekintés

Látogatók

Összesen5585413

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh