Július 1-én, a Semmelweis napon adták át 60 éve a Mecsek északi oldalán elhelyezkedő Sikonda völgyben épített szanatóriumot, mely a bányászati és nehézipari dolgozók számára épült.

Az évforduló alkalmából rendezett megemlékezésen a Komlói Bányász Fúvószenekar játéka keretezte az ünnepi beszédet. Giliczéné Sándor Judit az intézmény főigazgatója kihangsúlyozta a bányászat jelentőségét, méltatta a bányászok munkáját, nekik köszönhető városunk felemelkedése, a szanatórium létrehozása, bővítése.

Neves vendégek is részt vettek a jubileumon: önkormányzati és országgyűlési képviselők, valamint a Budapesti Bányászszakszervezet elnöke.

Rig Lajos Országgyűlési képviselő az ágazat veszélyeiről, a bányász szakmáról, mint hivatásról beszélt. Elmondta, egyre kevesebb utókezelő működik az országban, pedig ezek az emberek egy átdolgozott élet után méltó, aktív, egészséges nyugdíjas éveket érdemelnek.

Sikonda mikroklímája egyedülálló, a szépséges tájra a végtelen nyugalom jellemző. 1929-ben a Földtani Intézet a forrás vizét gyógyvízzé nyilvánította. Ennek köszönhetően minden környezeti körülmény optimális a gyógyulni vágyók számára. Napjainkban már nemcsak a bányásznyugdíjasokat várják kezelésekre, az intézmény szolgáltatásait bárki igénybe veheti.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 905 megtekintés

Videó: 48 316 701 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923115

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh