Három napos hagyományőrző programon vehetünk részt a Pécsváradi Leányvásáron október 16. és 18. között. Megízlelhetjük a régi falusi vásárok, bálok hangulatát. A rendezvényen felelevenedik a régmúlt, a magyar népszokások.

A programsorozat gazdag kínálatából érdemes válogatni. Vásári forgatag, borkóstolók, friss sült gesztenye, hagyományosan készített ételek, zene és tánc minden műfajban.

„Az erdős Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis, magyar református falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással; Lukács napján (október 18.) vagy az azt követő szombaton Várkonyban és a rá következő országos vásáron Pécsváradon.

Ekkor már megérett a gesztenye és új bor is volt a pincékben. Távoli rokonok a Sárközből, Mohácsról és Belvárdról, és a szomszédos falvakból, Nagypallról, Hidasról, Váraljáról, Mázáról jöttek a lányok-legények seregestül. Nem volt sem Várkonyban, sem a váradi fölsővárosban udvar messziről jött vendégkocsi nélkül. A leányok legszebb ruháikban sétáltak fel s alá az utcákon, nótáztak, karikába „léptek”, „futottak” és „ugrottak”, szállt a rőzsetűz füstje és a serpenyőkben piruló gesztenye illata.

Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, batátságkötő, szerelemébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt találhatott magának minden fiatal... Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalácsszíveket, rajta, az el nem mondott, csak üzent vallomással....

Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan leányvásárnak." - Andrásfalvy Bertalan

Az 1966 óta megrendezésre kerülő Leányvásár gyökerei a régmúltban erednek, mai, felújított formájában és tartalmában évtizedes hagyományokra tekint vissza. Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően találkoztak, ismerkedtek, szórakoztak október 18-ához közel eső hétvégen. Ezeket a találkozókat nevezték el helyben tréfásan „kálomista búcsúnak”.

A programunkban kezdetektől jelen vannak a kézművesek, népművészek, akik napjainkra országos hírű népművészeti kirakodó vásárral és bemutatókkal színesítik a főutca hangulatát. Ugyancsak rendszeresek a bábosok, színjátszók, népzenészek, utcaszínházasok, mutatványosok előadásai gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt élményt nyújtó produkciói.

Hagyományossá váltak a rendezvényhez kapcsolódó kiállítások is, amelyeken elsősorban a település és a térség történelmi örökségét, népi hagyományait, kézművességét és egy-egy népcsoportot mutatnak be az ide látogató vendégeknek, érdeklődőknek. A rendezvény részét képezi a térség gasztronómiai kultúrájának a bemutatása is, az ide látogatók megízlelhetik a tájegység borait, és hozzá a híres sültgesztenyét.

Idén a Pécsváradi Leányvásár programsorozata október 16-án, pénteken három kiállítással kezdődik, ezt követi az ünnepélyes megnyitó. A leányvásári forgatag 17-én szombaton és 18-án vasárnap menettánccal indul, majd napközben az ország számos településéről érkezett csoportok mutatkoznak be a művelődési házban és a ház előtti téren. Vásári komédiások, kézműves bemutatók és foglalkozások, történelmi játszóház gazdagítják a két nap programját. A Szentháromság téren nemcsak az „Ízek terét - borok tárát” fedezhetik fel, hanem megismerhetik a hagyományos sütés fortélyait, megtekinthetik a művészeti együttesek bemutatóit.

Program:

október 16. péntek

17.00 óra: Kiállítás megnyitók

18.00 óra: Ünnepélyes megnyitó

Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház,"Idegen földre ne siess" című műsora (Európa tér)

21:00 Ocho Macho koncert(Európa tér)

22:30 Unterrock utcabál (Szentháromság tér)

október 17. szombat

9.30 Térzene a Mecseknádasdi Fúvószenekarral

10.00 órától 18.30 óráig Néptáncegyüttesek, népdalkórusok és amatőr művészeti csoportok műsora

10:00 MiaManó gyermekműsor(Szentháromság tér)

12.15 Retro party a 20 éves AP’SONS zenekarral(Európa tér)

15.00 VUK bábjáték a Fabula Bábszínház előadásában

17:00 Perfect Slágerzenekar(Szentháromság tér)

18:30 Charlie koncert (Európa tér)

19:15 Perfect Slágerzenekar (Szentháromság tér)

21:00 Magna Cum Laude koncert (Európa tér)

22:30 Bál (zenél a Tornádó zenekar) belépő elővételben: 1000 Ft, a helyszínen: 1200Ft (Művelődési ház nagyterme)

23:00 Dj TOM-I Retro Party (Szentháromság tér)

október 18. vasárnap

9:30 Ökomenikus Istentisztelet az Európa téren

10:15 Menettánc a Dózsa György utca felől

10:45- 14:00 néptánc csoportok műsora

11.00 óra Vásárfia - interaktív műsor a Holló együttessel

14.00 óra Beleznay Endre és Egyházi Géza műsora (Európa tér)

15.00 óra Leányvásár Szépe és Legszebb Párja választás (Európa tér)

16.00 óra Karikázó, Sárközi össztánc, Zengő Rezek (Európa tér)

17.00 óra Gála a Mecsek Táncegyüttessel

Forrás: Művelődési Központ, Pécsvárad

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 920 789 megtekintés

Videó: 49 083 470 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057459

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh