Komlón már 15 éve működik az Új Nap Klub, egy sokoldalú, segítő szervezet, mely nagymértékben megkönnyíti a rákbetegek életét.

Mikéné Bodor Mária 25 évvel ezelőtt létrehozta, megszervezte a Rákbetegek Országos Szövetségét. Ez az intézmény fölkarolja az országban élő rákbetegeket és a hazánkban működő kisebb szervezeteket.

Szekeres Ernő az Országos Rákbetegek szervezetének alelnöke, a Komlói Új Nap Klub vezetője maga is gyógyult beteg. Lábadozása alatt ismerte fel, hogy mennyire alulinformáltak, magára hagyottak, tehetetlenek a betegek és hozzátartozóik. Ernő az orvosával beszélte meg, hogy valamit tenni kellene a páciensek érdekében. Szekeres Ernő Budapestre utazott, ekkor csatlakoztak az országos hálózathoz.

A klub remekül működött, Ernő 2001-ben bekerült a vezetésbe, 2014-ig elnökségi tag volt. Az új civil törvény szerint nem lehetnek szövetség, hanem klub elnevezéssel működhetnek.

Az alelnök elmondta, az orvosnak csak az ápolási időben van ideje, lehetősége foglalkozni a beteggel. Ezen kívül is van egy komoly időszak, amikor rehabilitálni kell a betegeket.

A klub szövetség és szolgálat a rákbetegekkel a rákbetegekért. Ez az érdekképviseleti szerv sokoldalúan szolgálja a betegek gyógyulását, jobb életminőségét, társadalmi rehabilitációját, részt vesz a szemléletformálásban.

A kezdetekben önsegítő csoport működött, ahol az onkológus asszisztensnője tartotta össze a csapatot. Napjainkban szinte egy nagy családdá nőtte ki magát az intézmény. Programjaik között szerepelnek közös túrák, kirándulások, klubestek, nőnapi és egyéb mulatságok, születésnapok megünneplése.

Természetesen komoly előadásokat is hallgathatnak a résztvevők meghívott orvosoktól, természetgyógyászoktól. Minden hónap első keddjén tartják klubnapjukat. Jogi és szociális ügyekben a klub minden segítséget megad a betegeknek. Aktívan közreműködik a betegápolásban, a rászorultak hétköznapjainak lebonyolításában.

Szekeres Ernő hozzátette: nincs annál szebb, mint adni. Bármit, egy jó szót, apró segítséget, tájékoztatást, figyelmet. Ha a beteg kibeszélheti a félelmeit, kétségeit, máris 20-50 százalékkal nő a gyógyulás esélye.

Tagjaik között tudhatják az a 89 éves hölgyet, aki minden hetvenedik születésnapját betöltött klubtagnak tortát süt.

Reméljük ezzel az optimizmussal, lelkesedéssel még sokáig működik ez a nélkülözhetetlen intézmény városunkban.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 876 102 megtekintés

Videó: 49 056 136 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053462

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh