Heves szópárbajok, indulatos felszólalások jellemezték Komlón a képviselő-testület december 15-i ülését. A magas hőfokú vitát több húsba vágó határozat meghozatala gerjesztette.

Az egyik legnagyobb vita a nap során a közüzemi díjak tárgyalása során alakult ki. Az ellenzéki képviselők – többek között az „ügyes” kifejezést használva – nehezményezték, hogy míg a vízdíj – a távhőhöz hasonlóan – a jövő évtől hatósági árkategóriába tartozna, addig Komlón, decemberi hatállyal mégis emelésre kerül sor.

A városvezetés válaszában a szolgáltató indokaira hivatkozott, melyben a díjak emelésének szükségességét jelzik. A díjemelést a fogyasztás csökkenő tendenciája, az inflációs hatások, az üzemeltetési költségek emelkedése miatt és a szolgáltatás műszakilag megfelelő, jó színvonalú ellátása, illetve annak fenntarthatósága érdekében tartják indokoltnak. A bruttó 6,8 %-os mutató a januárban esedékes 2 %-os áfa-emelést is tartalmazza már.

Januártól növekedik a szemétszállítás díja, ez a megemelt áfát szintén magában foglalva, 4,2 %-os díjnövekedést hordoz magában Komlón. Vélhetően a kommunális adó 15 százalékos emelése érinti a legérzékenyebben a városban élőket. Az ellenzék hibás döntésnek tartja az emeléseket, véleményük szerint ezek a változások meghaladják már a lakosság teherbíró-képességét. A városvezetés szerint az emelésekre a település nehéz anyagi helyzete miatt van szükség.

Komlón egyelőre nem vezetik be az ebadót. Ennek egyik oka, hogy a hozzájárulás bevezetésének hatósági költségei közel 2,7 millió forintot tesznek ki, továbbá számolni kell elengedett kutyákkal is, amelyek befogása, elhelyezése megközelítőleg 2 millió forintos többletkiadást jelentene a városnak. A testület – más önkormányzatok jogalkalmazási tapasztalatira figyelemmel – egyelőre kivár a kérdésben.

Nem közeledtek az álláspontok Komló és a Pannon Volán között húzódó – a városi tömegközlekedést érintő – vitában. A képviselő-testület a legutóbbi ülésen kinyilvánította, hogy a Pannon Volán Zrt.-vel 2007-ben megkötött közszolgáltatási szerződés továbbra is él, ami az jelenti, hogy a határozott idejű szerződés teljesítéséhez ragaszkodik. A testület felkérte a polgármestert, hogy tájékoztassa a közlekedési céget döntésükről, s akár jogi úton érvényesítse a komlói érdekeket.

Januártól, a képviselő-testület által elfogadott járatcsökkenés, és díjemelés mértékét figyelembe véve, új menetrend kerül bevezetésre, ami számottevően a csúcsidőn kívüli járatok sűrűségét érinti, ugyanakkor – az utazási szokásokhoz inkább igazodó - új járatok bevezetésére is sor kerül. Az önkormányzat – a menetrendváltozással kapcsolatban – már megkezdte a lépéseket az utazóközönség időbeni, megfelelő tájékoztatásáról.

A képviselő-testület a Solar Energy Systems Kft.-vel kötött támogatási szerződést meghosszabbította, így a 2011. december 31-i és a 2012. január 31-i határidőket 3 hónappal meghosszabbította. A módosítással a testület esélyt kívánt adni a beruházás megvalósulására, mely 80 főnek jelenthet új munkahelyet városunkban.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 51 156 587 megtekintés

Videó: 30 113 752 megtekintés

Látogatók

Összesen5322033

Jelenleg az oldalon

26
Online

Interreg CE1013 REFREsh