Életünkben meghatározó szerepet játszanak a házi- és haszonállatok. E kapcsolatra hívja fel a figyelmet az Állatok Világnapja, amit Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének emlékére október 4-én tartanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) több szempontból is javulást tapasztalt az elmúlt években az állatvédelem területén, azonban ezúton is szeretné felhívni az állattartók figyelmét a felelős állattartás fontosságára.

Assisi Szent Ferenc élete során azt hirdette, hogy nem csak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Az Állatok Világnapjának célja, hogy az ember-állat barátságot megerősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, hiszen az állatok nem csak boldogabbá teszik életünket, de segítik is mindennapjainkat.

A NÉBIH állatvédelemért is felelős hatóságként folyamatosan figyelemmel kíséri a házi- és haszonállatok helyzetét és küzd azért, hogy a felelős állattartói magatartás mindenki számára alapvető értékké váljon. Az elmúlt években jelentősen javult a jogszabályi környezet: kötelezővé vált többek között a kutyák chipezése, tiltottá a gömbakvárium, a tartós kikötés, a fülcsonkítás, az állatkínzás pedig ma már bűncselekménynek minősül.

A hatóság adatai szerint folyamatosan emelkedik a chipes kutyák száma, továbbá számottevően csökkent a gyepmesteri telepeken élő állatok létszáma: öt év alatt csaknem tízezerrel kevesebb állat került be a telepekre. 2015-ben a regisztrált mintegy 21 000 állatból több mint 16 000 talált új otthonra.

A háziállatok mellett a haszonállatoknak is jár a megfelelő bánásmód. Ennek biztosítása érdekében az állattartó telepeken kötelező vált állatjóléti felelős kijelölése, amihez alapkövetelmény az állatjóléti felelős képzésen való részvétel. A NÉBIH ingyenes képzésein az elmúlt három évben több mint 4500-an vizsgáztak le. A hatóság emellett folyamatosan ellenőrzi az állatszállítmányokat is és részt vesz a terület szabályozásáért felelős EU-s munkacsoport munkájában.

A hivatal szemléletformáló kampányaival a lakosság figyelmét szeretné felhívni a felelős állattartás fontosságára. A három éve zajló Szabad a gazdi kampány elsődleges célja az állattartási kultúra színvonalának növelése hazánkban, míg a Látótárs projekt a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A NÉBIH a jövőben az érintett társhatóságok tagjainak képzésébe is bekapcsolódik, hogy hatékonyabbá váljon az állatkínzással kapcsolatos eseteket kezelése.

Örömteli, hogy ma már sokak számára kiemelt kérdés az állatvédelem. Ennek ellenére továbbra is látni elborzasztó eseteket: kegyetlen kínzásokat és embertelen tartási körülményeket. Az állatok amennyire társai az embernek, legalább annyira kiszolgáltatottak is gazdáiknak. A helyzet javításához egyaránt szükség van a felelősen gondolkodó emberekre, a civil szervezetekre és a hatóságokra. E munkában a NÉBIH a jövőben is aktív szerepet fog vállalni.

Forrás: kormany.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 199 megtekintés

Videó: 47 971 893 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887873

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh