Mánfa Község Önkormányzata és a Mánfa Fejlődéséért Egyesület szervezésében október 23-án, vasárnap 9.30 órakor „Mecseki Láthatatlanok” emléktúra indul Mánfáról Vágot-pusztára.

Érdekes, vadregényes, meredeken kanyargós történelmi kiránduláson vehetnek részt vasárnap az érdeklődők, akiket az 1956-os események helyi története érdekel.

A felfegyverkezett szabadságharcos csoport, a Mecseki Láthatatlanok az 1956-os forradalom leverése után még hetekig ellenálltak a Mecsekben rejtőzve. Az ő hősiességüknek állít emléket az elhagyott település, Vágot-puszta haranglábán elhelyezett emléktábla.

A túra 11.00 órakor ünnepélyes megemlékezéssel zárul ezen a helyen. Esős idő esetén a túra és a megemlékezés elmarad.

A bevonuló szovjet csapatok ellenállás nélkül foglalták el Pécset. A Mecseki Láthatatlanok november 6-án délután érkeztek meg Vágot-pusztára, az előre kiszemelt főhadiszállásra. Itt kezdődött meg a több irányból összegyűlt szabadságharcosok katonai rendbe állítása, némi kiképzés, és az ünnepélyes eskütétel.

Idézet Kubica János visszaemlékezéséből:

"Én a csoport nagyobb részével elindultam Vágot-puszta felé, ahova az előzetes felderítés után kb. 15h30-kor megérkeztünk. A puszta 12 házból állt, a sváb lakosság nem nagy lelkesedéssel fogadott bennünket. Igyekeztem a kb. 250 főnek szállást keresni, de ez nem volt könnyű dolog. Közben Bánosról érkezett egy hírvivő, hogy egy gépkocsink (Csepel 3t) megérkezett Bánosra, de nem tudott feljönni a pusztára (a sár miatt) s több szabadságharcos is érkezett a faluba."

Forrás: Mánfa Község , Mecseki Láthatatlanok 1956

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 528 megtekintés

Videó: 48 298 909 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920551

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh