A pécsi Kodály Központban csütörtök este megrendezendő koncertjével kezdi 10 állomásos közép-európai és észak-balkáni turnéját a 33 ország 58 tehetséges fiatal énekesét tömörítő Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir).

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) szervezésében megvalósuló koncertkörutat ismertető eseményen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta: az Ifjúsági Világkórus hazaérkezett az európai kóruskultúra egyik fővárosába. A baranyai megyeszékhely adott otthont az énekkar tíznapos felkészülési időszakának is.

A sajtóeseményen résztvevőknek repertoárjukból - a kenyai Ken Wakia és Pad Zoltán karnagyok vezetésével - ízelítőt adó énekkart értékelve az államtitkár úgy fogalmazott: "sistergő erejű és sikerű" koncertre számíthat a Kodály Központ közönsége.

A helyszínen kiosztott tájékoztató szerint az Ifjúsági Világkórus Pécs és Budapest után nyolc koncertet ad Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában. Fellépnek a többi között Újvidéken, Belgrádban, Szarajevóban, Zágrábban, Koperben, Opatijában és Ljubljanában. Hangversenyeik repertoárját klasszikus és kortárs művek, valamint afrikai gospel, spirituálé, világzenei és népzenei átiratok alkotják, különleges kóruszenei kalandozást kínálva a romantikától napjainkig - írták.

Hoppál Péter kiemelte, hogy a baranyai megyeszékhely már az 1988-as Europa Cantat lebonyolításával beírta magát a kórustörténelembe, majd beszélt a Kodály-módszer iránti érdeklődés növekedéséről is. A magyar kórusművészet a leginkább konvertibilis kulturális exporttermékek közé került - hangoztatta. Az eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a turné kapcsán jelezte, hogy a megyeszékhely Kulturális déli nyitás elnevezésű programjának célkitűzései kezdenek beérni, mivel egyre több programnak, meghívásnak és fellépésnek tesznek eleget ennek keretében.

A ZSÖK ügyvezetője, Vincze Balázs hangsúlyozta, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően komoly kapcsolatokat kezdett a város kialakítani a szomszédos déli országokban, amelyek segítenek majd más pécsi és magyar kulturális értékek közvetítésében is. Móczár Gábor, a ZSÖK nemzetközi kapcsolatok igazgatója és az Európai Kórusszövetség - Europa Cantat elnöke felelevenítette: az Ifjúsági Világkórus 1988 óta működik, és azóta több mint 1200 főt számláló alumni énekes társasággal rendelkezik. Belgrádban, Zágrábban és Ljubljanában a Magyar Kulturális Intézet is aktívan közreműködik az idei turné lebonyolításban - tette hozzá.

Hoppál Péter az eseményen arról is beszámolt, hogy az iskolai kóruskultúra ösztönzésére idén először meghirdetett 100 millió forintos pályázati keretre hatalmas túljelentkezéssel 289 iskolai énekkar nyújtotta be szakmai programját. A politikus szerint az eredmények azt mutatják, hogy az iskoláknak mély igényük van az énekkultúra magas szintű ápolására.

Forrás: MTI   

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 527 megtekintés

Videó: 47 975 240 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888131

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh