December elején a bányászatra, bányászokra emlékezünk védőszentjükkel, Szent Borbálával. Borbála egy magas toronyban raboskodott, ezért védőszentjükként tekintenek rá a kőművesek és építőmesterek, de a tüzérek és a bányászok is, akik a hirtelen halállal és a súlyos sebesüléssel szemben remélnek tőle védelmet, és hozzá imádkoznak az életük megóvásáért. A népszokások közül is számtalan kapcsolható Borbála alakjához. Ha december 4-én egy cseresznyefaágat a szobába viszünk és vázába tesszük, az karácsonyra virágba borul.

 

Íme a Borbála napok eseményei:

December 1-én, pénteken a Helytörténeti Múzeumban 14.15-kor kezdődik a XXVII. Településtörténeti konferencia.

Ugyancsak december 1-én 18.00 órakor veszi kezdetét a Közkincs Gála a Komlói Színházban. A Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület Egregyi lakodalmas című műsorát mutatja be. Köszöntőt mond Polics József polgármester.

Reméljük az időjárás is kedvez a Szent Borbála Emléktúra résztvevőinek. A Hétdomb Természetbarát Egyesület december 3-án, vasárnap várja a levegőzni, gyalogolni vágyókat. A bányászati emlékhelyeket felkereső túra 17, illetve 8 kilométeres változatban is választható. Szeretettel vár mindenkit Horváth Attila és Őri Zsuzsanna túravezető.

 

A Borbála napon, december 4-én, hétfőn gazdag délutáni program várja az emlékezőket a Komlói Bányász Nyugdíjas szakszervezet és a Tisztelet Komlónak Egyesület rendezvényein.

14.15 órától Társaink voltak-séta a komlói temetőben. Autóbusz 14.05-kor indul. Az eseményen közreműködik Ambach Attila zenész.

15.30-kor Szent Borbála napi megemlékezéssel tisztelegnek az Újtelepi emlékkőnél. Beszédet mond Grünwald Mátyás nyugdíjas bányamérnök.

16.15-kor sétát tehetünk a Helytörténeti Múzeumban

18.00 órakor biztosan hangulatos lesz a gyertyagyújtás a sötétbe borult Városház téren a Márka-csille emlékhelyen.

Az ünnepi Szentmise Szent Borbála, a bányászok védőszentjének tiszteletére 17.00 órakor kezdődik a Római Katolikus Templomban. Ezt követően Fáklyás felvonulás indul a templomtól a Borbála keresztig.

 

 

 

 

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 280 megtekintés

Videó: 47 974 781 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888091

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh