Tíz középiskola diákjai mérik össze tudásukat és ügyességüket április 7-én a baranyai megyeszékhelyen. Az lesz ugyanis a verseny napja az idei Arany János Kollégiumi Program Művészeti Fesztiválon.

A kiegészítő programokkal együtt háromnapos (április 6-8.) rendezvény házigazdája a helyi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye – amely ugyancsak AJKP-s iskola – másodszor lesz helyszíne e rangos eseménynek.

Immár tizenkettedszer találkoznak ilyen fesztiválon az Arany János Kollégiumi Programban részt vevő középiskolák – mondja a Gandhi Gimnázium AJKP programvezetője. Prekesztics Gergely tájékoztatása szerint maga az AJKP a hátrányos helyzetű tanulók pedagógiai rendszere. A 2004-ben bevezetett, országos program fókuszában az egyéni különbségekre alapozott nevelés áll. Az a célja, hogy a legszegényebb, legképzetlenebb szülők gyermekei közül – az intézmények kollégiumainak pedagógiai eszközrendszerére építve – minél több diák tanulhasson eredményesen nappali tagozatos, érettségit adó szakközépiskolai és gimnáziumi osztályban. A rendszernek pedig része a szóbanforgó művészeti fesztivál is, amelynek keretében minden évben megmérettetnek ezen intézmények legügyesebb tanulói.   

Az idei rendezvényre mintegy száz diákot várnak, a házigazda Gandhi diákjai mellé Baktalórántházáról, Hajdúböszörményből, Hódmezővásárhelyről, Ibrányból, Nagykanizsáról, Ózdról, Püspökladányból, Szekszárdról és Törökszentmiklósról érkeznek versenyzők. Rájuk és kísérőikre 6-án, pénteken 14 és 17 óra között közösségi program, kézműveskedési lehetőség vár, majd könyvbemutatón vehetnek részt: Lászlóné Takács Ágnes művészettörténész ismerteti az ifj. Kunhegyesi Ferenc cigány származású festőművész művészetéről írt kötetét. A fesztivált a kollégium interaktív termében 19.15-kor nyitják meg, majd 19.30-tól Caramel-koncert, aztán a zenésszel beszélgetős program (NeRok Caffé) következik, végül pedig diákok közös zenélése és táncház zárják a napot.

Szombaton, a verseny napján reggel 9-től délig a zenés, táncos produkciók, valamint a vers- és prózamondók versengenek (mind az egyéni, mind a csoport kategóriában), 13 és 16 óra között pedig a színjátszók állnak a közönség és a zsűri elé. 18.30-kor díjkiosztó gálával ér véget a megmérettetés, amely Prekesztics Gergely reményei szerint mind a rendezést, mind a fellépéseket illetően színvonalas és sikeres, a Gandhi hírnevét is tovább öregbítő viadal lesz, és ismét közelebb hozza egymáshoz a különböző iskolák diákjait és pedagógusait. A vendégeknek a fesztivál közben arra is lesz lehetőségük, hogy személyesen és akár együtt is megismerjék Pécset (a háromnapos program vasárnap délelőtt városnéző programmal zárul), valamint a házigazda intézményt, annak az előző tanévben indult alapfokú művészeti oktatási tevékenységét is. Az AJKP programvezető mindezen túl abban bízik, hogy az idei fesztivál sem marad gandhis diadal nélkül: a diákjaik ugyanis hagyományosan jól szerepelnek az AJKP Művészeti Fesztiválon, pl. a Gandhi Hagyományőrző Együttes tavaly és tavalyelőtt is kategóriagyőzelmet ünnepelhetett.   

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolának célja változatlanul az, hogy minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza – olyan, akiből az iskola segítségével majd a társadalom értékes tagja, új ismeretekre nyitott, de a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 230 megtekintés

Videó: 48 285 064 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919282

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh