Ismét nagy fába vágja a fejszéjét a komlói bringás, Szinyákovics Béla. Ezúttal Európa legnyugatibb pontja a cél, melyet három hónap alatt tervez letekerni.

A most is legalább nyolcezer kilométert meghaladó biciklitúrára ismét egyedül vállalkozik. A Portugáliai Cabo da Roca, azaz Szikla-fok, Európa legnyugatibb szárazföldi pontja lesz az egyedülálló vállalkozás célpontja.

Béla már elkezdte a fizikai és mentális felkészülést. A Mecsekben elég nagy emelkedők vannak a gyakorláshoz, Pécsett pedig a nagyvárosi forgalmat gyakorolja. A napokban tett egy száz kilométeres kört, amikor Oroszlónál hatalmas eső kapta el. Béla szerint ha esik az eső, azt kell elfogadni. Egy háromszor öt méteres fóliát terít magára és járművére, úgy várja a nagyobb zivatarok végét.

Az egykori bányász szerint mentálisan az ember elhatározza a célt és mindent alárendel. Sok ember gratulál neki, el sem tudják képzelni hogy van bátorsága ilyen hosszú útra egyedül vállalkozni. Egy ismerőse szerint Béla úgy beszél a gigantikus útjairól, mintha csak a sarki boltba ugrana le.

A magányt jól viseli útja során, nézelődni, gondolkodni, fejben szójátékozni szokott. A cél feladása soha nem fordul meg a fejében. Legutóbbi útja során, mikor északon folyamatosan szembe fújt a jegestengeri északi szél, akkor gondolta a nyugdíjas bányász, hogy feszegeti a határait.

Különleges táplálék-kiegészítőket, vitaminokat nem fogyaszt, csupán pezsgőtablettát és általános gyógyszereket visz útjaira. Altatóra azért van szüksége, mert az embernek tele van a feje az aznap történtekkel, nehezen alszik el.

Szinyákovics Béla nem használ modern technikai eszközöket, egy hagyományos térképet fénymásoltat és leírja az érinteni kívánt városok nevét. Ha eltévedne, a közelben vásárol egy helyi térképet. Ennyire egyszerű ez.

Útja során Szarka Elemérrel, Németországban élő lányával és a Komlómédiával tartja a kapcsolatot.

A drótszamár május 29-én, vasárnap indul gazdájával az újabb nagy kaland felé.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 913 836 megtekintés

Videó: 49 079 550 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056602

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh