„Fussunk együtt a gyógyulásért!” – ezt a címet viseli az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány legújabb jótékonysági eseménye.

A futást és családi délelőttöt június 4-én, szombaton tartják a pécsi vásártéren. A résztvevők önkéntes felajánlásokkal a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztályán folyó munkát segíthetik.

A fejlett társadalmakban több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Hazánkban ma évente 250-300 újonnan diagnosztizált gyermek küzd ezzel a kórral. Az esélyeik sokkal jobbak, mint pl. fél évszázaddal ezelőtt: akkor minden tizedik beteg maradt életben, ma a háromnegyedük meggyógyítható – ám ahhoz forrásokra is szükség van.

Az egész Dél-Dunántúlról (Tolna, Somogy, Baranya) és Zala megyéből is a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályára kerülnek a daganatos, leukémiás és hasonló betegségekkel küzdő gyermekek. Ez a központ a hét magyarországi gyermekonkológiai centrum egyike, ahol évente 30-40 újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos, illetve leukémiás gyermeket kezelnek.

Az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítványt 2011-ben a szóban forgó osztály munkájának segítésére hozták létre. A szervezet fő célja az, hogy segítse azon gyermekeket és családjaikat, akik belekerültek a mindent megváltoztató, tornádószerű szélviharhoz hasonlítható betegséghelyzetbe. Innen származik a szervezet elnevezése is: a bibliai eredetű Eurakvilo tornádó erejű szél, amely – ahogy a gyermekkori rosszindulatú betegségek is teszik – gyökeresen átalakítja az emberek életét.

-Egyfelől a gyermekonkológiai kezelés minőségén szeretnénk javítani, megkönnyíteni a kezelés alatt álló gyermekek életét, szebbé tenni a napjaikat, a gyógykezelés befejeztével pedig segíteni a hétköznapi életbe való visszatérésüket – tájékoztat dr. Ottóffy Gábor, az alapítvány vezetője, aki egyben a klinika osztályvezető főorvosa is. – Mindez főként az ellátás személyi és tárgyi feltételeinek javításával, illetve a nehéz élethelyzetbe került családok lelki-pszichés támogatásával érhető el. Ami pedig a sajnos menthetetlen betegeket illeti, az ő esetükben az élet minél teljesebb, lehetőleg otthontörténő megélése, valamint a végső szakaszban a szenvedések lehető legnagyobb mértékű csökkentése a célunk.

Az Eurakvilo Alapítvány minden évben számos jótékonysági eseményt szervez. A június 4-én, a pécsi vásártéren tartandó futásnak és családi délelőttnek is ez a célja. A futóversenyen nem is az időeredmény az elsődleges, hanem az a nemes cél, hogy a megmozduláson részt vevők felhívják a figyelmet a szervezet munkájára. A táv rövid, mintegy két kilométer, és nevezési díjat sem kell fizetni – arra viszont lesz lehetőség, hogy a jelenlévők önkéntes felajánlásokkal támogassák az alapítvány tevékenységét.

A 10.00 órakor kezdődő futáson túl, 9.00 és 12.00 óra között színes kiegészítő programot is kínálnak a szervezők: a vásártéren a gyermekeknek egyebek mellett ugrálóvárazni, pónilovaglásra és csillámtetoválásra is lesz lehetőségük.

Dr. Ottóffy Gábor azt mondja, az alapítvány bevételeit például arra fordítják, hogy élményterápiás célú, a lelki rehabilitációt segítő családi, közösségi programokat bonyolítsanak le gyógyuló, illetve gyógyult daganatos vagy leukémiás gyermekek és azok családtagjai részére.

Szeretnék, hogy minél jobban működjön a mobil hospice csapatuk, amely átkarolja a betegeket és családjaikat; támogatják az onkohematológiai osztályon dolgozók szakmai fejlődését és mentális egészségének megőrzését, és tervezik gyógyászati gépek, berendezések, a betegek érdekében újabb játékok beszerzését, az osztályon kisebb átalakítások megvalósítását is.

Forrás: Eurakvilo Akapítvány

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 749 006 megtekintés

Videó: 48 951 371 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031882

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh