Ez derül ki a brit parlament hadügyi bizottságának jelentéséből. 3000 problematikus szerződésről és 14,1 milliárd euróról van szó.

"Azt hittem először, hogy valaki viccből elírt egy két nullát!"- mondta a hadügyi bizottság elnöke, aki korábban honvédelmi miniszter volt Londonban. Nagy Britannia 27 olyan államot tart nyilván, amely valamilyen szempontból problematikus, így oda eladni katonai technológiát nem épp üdvös. A 27-es listán szereplő államok közül csak Észak-Koreának és Dél-Szudánnak nincs szerződése brit cégekkel katonai technológiáról.

Különösen kínos Irán és Szíria esete. Iránt számos nemzetközi szankció sújtja nukleáris programja miatt. Ehhez képest Nagy Britanniának 62 olyan szerződése van Iránnal, amely a hadsereg számára felhasználható technológiát jelent. Elsősorban nem fegyverekről van szó, hanem hacker technológiákról, vagyis arról, hogyan lehet bejutni más rendszerekbe illetve hogyan lehet megvédeni a saját rendszerünket külső támadással szemben!

A mulatságos az, hogy Izrael, Irán legfőbb ellenfele, ugyanezeknek a brit hacker technológiáknak az egyik legfőbb megrendelője. Szíriának három szerződése van brit cégekkel, egyik sem különösebben jelentős. Ám Nagy Britannia hivatalosan Asszad elnök ellenfeleit támogatja és őket látja el fegyverrel!

Szakértők azt is megjegyzik, hogy Oroszország is a brit katonai technológia fő vásárlói közé tartozik. Felteszik a kérdést: vajon azok a brit távcsöves puskák, melyeket Moszkva vásárol nem kerülnek-e a szíriai frontokra?

Mindent összevéve az derül ki a jelentésből, hogy Kína a legnagyobb vásárlója a brit haditechnikának, a problematikus szerződések majdnem fele azzal az országgal köttetett meg, melyet a brit kormány rendszeresen bírál a tibeti kisebbség elnyomása miatt. De hát az üzlet az üzlet. Ezért a hadügyi bizottság elnöke csak arra szólította fel a brit cégeket, hogy "legyenek óvatosabbak, ha a vevő problematikus országból érkezik".

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 661 megtekintés

Videó: 48 316 525 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923099

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh