Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében - derítették ki finn kutatók.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az abszolút kockázat kicsi - évente 9-18 eset tízezer nő közül -, és nem jelent kockázatot az, hogy hány éves korban kezdik el a hormonterápia alkalmazását.   

Ennek ellenére a nőket tájékoztatni kell a hosszú távú alkalmazás lehetséges kockázatairól - írták a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.   

A változókor környékén alkalmazott hormonkezelések egyebek között a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítését szolgálják. Különféle kezelések léteznek, köztük ösztrogéntartalmú tabletták vagy ösztrogén, progeszteron kombinált tabletták szedése, hormontapaszok, zselék és krémek használata. Finnországban a hormonterápiák 90 százalékában szájon át szedhető tablettákat alkalmaznak.   

Számos korábbi tanulmány kimutatta ugyan, hogy a menopauza utáni hormonkezelés védhet az Alzheimer-kórral szemben, de egy közelmúltbeli klinikai vizsgálat nem erősítette meg ezt az előnyt, sőt a demencia növekvő kockázatára utalt hormonterápiában részesülőknél.   

Tomi Mikkola, a Helsinki Egyetem tudósa és kutatócsoportja a finnországi anyakönyvi hivatal és gyógyszerhasználati jegyzék adatai alapján vizsgálta meg a kérdést. Több mint 84 ezer, Alzheimer-kórral 1999 és 2013 között diagnosztizált nő adatait vizsgálták meg és vetették össze ugyanekkora létszámú posztmenopauzás nő adataival, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel.   

Az Alzheimer-kórban szenvedett nők 98,8 százaléka 60 év, 55,7 százalék 80 év fölötti volt, és 74,9 százalékuk több mint 10 éven át részesült hormonkezelésben.   

A szakemberek megállapították, hogy esetükben általánosságban 9-17 százalékkal volt nagyobb az Alzheimer-kór kockázata, míg a hüvelyen át alkalmazott kezeléseknél nem mutattak ki semmilyen kockázatot.    

A kockázat nem különbözött jelentős mértékben azoknál, akik csak ösztrogén tartalmú, vagy ösztrogén-progeszteron kombinált tablettát szedtek, és nem találtak nagyobb kockázatot a különböző progeszteron készítmények esetében.    

Nem mutattak ki kockázatot arra, hogy hány éves korban kezdik a hormonterápia alkalmazását, de a 60 évnél fiatalabb nők esetében a tíz évnél hosszabban alkalmazott hormonkezelésnek magasabb volt a kockázata.   

Mivel ez megfigyeléses vizsgálat volt, ezért a kutatók nem tudták megállapítani a kiváltó okokat és nem tudták kizárni annak lehetőségét sem, hogy más tényezők hatással lehettek eredményeikre - olvasható a medicalxpress.com orvostudományi honlapon.   

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ez az egyik legnagyobb tanulmány a hormonterápia és az Alzheimer-kór kockázata közötti esetleges kapcsolatról.

Forrás: MTI / medicalxpress.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 410 684 megtekintés

Videó: 47 554 904 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6804709

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh