A Bird Photographer of the Year (BPOTY) nemzetközi fotópályázatán idén a 15 éves fiatal magyar fiú, Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el az Év Ifjú Madárfotósa címet és ezzel a kategória aranyérmét.

Nagy elismerés a nemzetközi díj, hisz a BPOTY ma a világ első számú, csak madarakkal foglalkozó fotópályázata.
A pályázatra 63 országból 13 500 fotót küldtek be, amelyeket az előválogatás során kategóriánként egy 20-45 képes „Shorlist”-re szűkítettek, majd ezekből kerültek ki az arany, ezüst, bronz helyezettek, plusz 2-2 képet emelt még ki a zsűri magas elismeréssel, írja Mother Nature Network.

A negyedik alkalommal meghirdetett verseny díjátadóját idén is a Birdfair szervezet nagyszabású, háromnapos fesztiváljának a keretében rendezték meg augusztus 17-én az angliai Rutland Vízi Rezervátumban. A három nap csak a madarakról szólt, hisz a rendezvény célja az is, hogy felhívja az emberek figyelmét a világ vadon élő madarainak sokszínűségére és védelmére.

Az Év Ifjú Madárfotósa címet a fiatal magyar fotós Az élet bölcsője című drónfelvételért kapta. Tömörkény falu és Pálmonostora között van egy szép, de ismeretlen rejtett tó, náddal körülvéve, ezért is különösen nehéz megfigyelni és lefényképezni az élővilágát. Ezt a légifelvételt egy távirányítású drón segítségével készítette a fiatal fotós, amely rendes használat esetén nem okoz zavart, ugyanis ennek alakja, színe és hangja nem hasonlít egyetlen ragadozóra sem. A szikes tavon tőkés récék láthatók, békésen úszkálnak, miközben a felkavarodott iszap is látszik alattuk. A képen látható jellegzetes színek a vízbe kerülő szerves anyagok, mint amilyen a nád, bomlása során keletkeznek, miközben összekeverednek a tóban található sóval és egyéb szerves vegyületekkel.

A legjobb fotók közül az abszolút győztes kép Carone Steele brit fotósé lett, a görög Kerkini-tónál készült pelikános képével nyerte el az elismerést. 2019-ben ez lett Az Év Legjobb Madárfotója, Caron lett az Év Madárfotósa, valamint a Portré kategória és a közönségszavazás győztese is.

Az idén bevezetett, Inspiráló találkozások kategória győztese a brit Martin Grace fotója. A nehezen megközelíthető és lencsevégre kapható császárpingvinek kolóniája fenséges látványt nyújt, maga a fotózás is lenyűgöző élmény volt Grace elmondása szerint.

Chad Larsen díjnyertes fotója a Kerti és városi madarak kategóriában. Hóbaglyokat fotózott feleségével Saskatchewanban a karácsonyi ünnepek alatt, amikor is az egyik reggel megkapó jelenetet vett észre a kanadai fotós. Egy hófehér hóbagoly ült egy szintén fehér fából készült, érdekes templom tetején. Nagyon nehéznek bizonyult a háttérbe olvadó madár megörökítése anélkül, hogy megzavarta volna a meghitt pillanatot. Végül sikerült azt megörökíteni, és megszületett a díjnyertes fotó. Első pillantásra nem is olyan egyszerű meglátni a képen a messze révedő madarat.

Thomas Hinsche a legjobb portfólióért nyerte el a megérdemelt díjat hét fotójával. A kormoránok a madárbirodalom egyik leghatékonyabb és legsikeresebb vadászai. A vadászat pillanatának képen való rögzítése hozta el a német fotós számára a sikert. Februárban, a leghidegebb hónapban kapta lencsevégre a pillanatot, mert télen a halak lassabbak a hideg miatt, a vadászat pedig könnyebb a madaraknak és a fotósnak is. A fotón látható áldozat ezúttal egy törpeharcsa.

A Madarak repülés közben kategória díjnyertes fotóján a fekete ollócsőrű madár  elegáns repülését örökítette meg az USA-beli Nikunj Patel. A madarak röpte elnevezésű kategória győztese lett a fotó, a Head on (Fejjel előre) című. Ezek a madarak alacsonyan repülnek át a víz felett, és csőrüket közvetlenül a felszín alá merítik, és halálos sebességgel kapják el az apró halakat. A parton fekve, szemmagasságból sikerült a fotósnak elkapni a felemelő pillanatot.

Forrás: Sokszínű Vidék

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 420 megtekintés

Videó: 47 974 947 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888103

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh