Először figyelték meg tudósok, hogy a túl sok zsír a májból a hasnyálmirigybe terjedve 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

A Newcastle-i Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya a Cell Metabolism című folyóiratban jelent meg.   

A Roy Taylor vezette kutatásban egy csoport Newcastle környéki ember vett részt, akiknél korábban 2-es típusú diabéteszt állapítottak meg, de a tanulmány két éve alatt lefogytak és meggyógyultak - olvasható a Medicalxpress.com hírportálon.   

Többségüknél a kór nem is tért vissza a két év alatt, volt azonban egy kis csoportjuk, amelynek tagjai újra hízni kezdtek és ismét megjelent náluk a krónikus betegség.   

Taylor elmagyarázta, mit árultak el a fejlett képalkotó eljárások és a vérvizsgálatok eredményei.   

"Azt láttuk, hogy hízáskor a zsírnak a bőr alatt kellene eltárolódnia, de vannak, akiknél a test más részeibe is kerül belőle. Változó, hogy ki mennyit tud tárolni a bőre alatt, ami a személyes zsírküszöb fölött van, az okozhat gondot" - mondta.   

Amikor a zsír nem fér el biztonságosan a bőr alatt, akkor tárolódik a májban és átterjed a test már részeibe, köztük a hasnyálmirigybe is, amelyet eltömít, így kikapcsolja azokat a géneket, amelyek az inzulin hatékony előállítását irányítják, ez okozza a 2-es típusú diabéteszt - tette hozzá Taylor.   

A kutatás alátámasztja a professzor kettős ciklus elnevezésű elméletét, amely szerint a cukorbetegséget a májban és a hasnyálmirigyben felhalmozódó zsírtöbblet okozza, és ez a folyamat megfordítható.   

A tanulmányban részt vevő cukorbetegek 15 kilogrammot vagy annál is többet fogytak. Túlnyomó többségük (tízből majdnem kilenc) ezzel sikerrel szüntette meg a 2-es típusú diabéteszét. Két évvel később a csoport több mint harmada volt egészséges, legalább két évig egyiküknek sem kellett diabétesz elleni kezelést kapnia.

Forrás: MTI / medicalxpress.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 146 megtekintés

Videó: 47 974 575 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888076

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh