A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a "vérereik életkorából" nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

A Barts, a londoni Orvostudományi Egyetem és a University College London kutatói 138 olyan embert követtek, akik a londoni maratonra készültek és korábban nem futottak még a 42,2 kilométeres távon - írta a BBC hírportálja a Journal of the American College of Cardiology szaklap cikke alapján.   

Hat hónap edzés után az ereik rugalmasabbá váltak, ami csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát.   

Az alanyok vérnyomása annyival csökkent, mintha gyógyszert írtak volna fel nekik.   

Azok profitáltak a legtöbbet a sportolásból, akik a legkevésbé voltak edzettek előtte.   

A tanulmányt finanszírozó Brit Szív Alapítvány (BHF) szerint ennél kevesebb aerob mozgás valószínűleg hasonló eredménnyel jár.   

A tanulmányban résztvevők átlagosan 4,5 és 5,5 óra közötti idő alatt teljesítették a távot.   

Előfordul, hogy nem diagnosztizált szívbetegség miatt hal meg a versenyen a maraton teljesítésére vállalkozó sportoló, ám ez nagyon ritka. Charlotte Manisty, a kutatás vezetője elmondta, hogy akinek szívbetegsége vagy más egészségi problémája van, annak először az orvosát kell felkeresnie.   

"A legtöbb embernél a sportolás lényegesen több előnnyel jár, mint amennyi kockázata van" - tette hozzá.   

A kutatók szerint egy felnőttnek hetente legalább 150 perc közepes erősségű testmozgást kell végeznie - például sétálnia, kerékpároznia vagy párosban teniszeznie -, vagy 75 percen át kell intenzíven sportolnia, például futnia vagy fociznia.   

Metin Avkiran, a BHF kardiológusa szerint igaz a régi mondás, mely szerint "ha a testmozgás tabletta lenne, csodaszerként istenítenék".

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 659 949 megtekintés

Videó: 48 866 090 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7017468

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh