Háromórás rejtvényfejtőversenyt szerveznek a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából vasárnap; ez lesz 2020-ban a legnagyobb hazai ilyen vetélkedő. 

A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) és a Füles rendezvényéről Kasparek Éva, a ROE elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére 2007 óta minden év február 3-án - a Füles című rejtvénylap első számának megjelenésének napján - ünneplik a magyar rejtvényfejtők napját. Idén immár tizenharmadik alkalommal szerveznek nagyszabású rejtvényfejtőversenyt az ünnepre.   

A versenyen összesen 16 kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők: a közismert hagyományos keresztrejtvénytől - amely típusból az első magyar nyelvű, még kereszt-szórejtvény címmel épp 95 évvel ezelőtt jelent meg hazánkban -, a kezdőknek való skandináv rejtvényeken, a szójátékokon, a képes, szöveges, logikai, szudoku feladványokon át a mestereknek készülő kevert olaszig számos feladványtípus lesz. A versenyzőknek három órájuk lesz arra, hogy minél több kategóriában próbára tegyék tudásukat a budapesti Hotel Hungaria City Centerben.   

Kasparek Éva hozzátette: a verseny az elmúlt évek során annyira népszerűvé vált, hogy egyre nagyobb termet kellett biztosítani a rendezvények, de az idei évi 260 fős keretet is fél nap alatt betöltötték a regisztrálók, akik közül több versenyző is érkezik majd Felvidékről.   

A ROE elnöke szólt arról is, hogy az idei versenyen díjazzák a tavalyi év legjobb versenyzőit is, köztük a mesterszintűek csapatbajnokságában példa nélküli módon, negyedszázada folyamatosan bajnokságot nyerő miskolci rejtvényfejtőket.   

A miskolci mesterszintű rejtvényfejtő csapat tagjai a tavalyi, zsinórban 25. győzelmükkel megdönthetetlennek látszó rekordot állítottak fel a hazai rejtvényfejtő mozgalomban. A négy fős miskolci csapat különlegessége, hogy közülük hárman - Barna Viktor, Hatvani Szabolcs és István György - már az első győzelmüktől együtt fejtenek, őket egészíti ki Varga Sándor - tette hozzá.   

Kasparek Éva megjegyezte: a rendezvényen, mint egy régi író-olvasó találkozón, a rejtvényfejtőknek lehetőségük van találkozni a Füles rejtvénykészítőivel.   

Azoknak, akik idén nem tudtak a hétvégi versenyre regisztrálni, a ROE februárban és márciusban újabb országos rejtvényfejtő-versenyeket hirdetett meg Kecskemétre, Székesfehérvárra és Budapestre.

Forrás: MTI