Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász egy jegyzetfüzetét, valamint a Cambridge-i Egyetem könyvtárának egyéb történelmi kincseit is ingyenesen megnézhetik a felhasználók egy új online galériában.

Az angliai intézmény egyebek között a Fehér Ház és a londoni British Library példáját követve töltött fel nagyfelbontású képeket gyűjteményének legbecsesebb darabjairól a Google kulturális szolgáltatására, az Arts and Culture-re - írja a BBC hírportálja.  

A könyvtár szerint a felhasználók ráközelíthetnek a tárgyakra és megismerhetik azok lenyűgöző történetét.  

Newton jegyzetfüzete mellett számos kézirat, könyv és nagy jelentőségű történelmi tárgy, köztük egy 4000 éves agyagtábla - a gyűjteményben lévő legrégebbi írott műtárgy - is helyet kapott a Treasures of Cambridge University Library nevű online galériában.  

Google Arts and Culture nagyjából hatmillió tárgyat tartalmaz és a felhasználóknak lehetőségük van virtuálisan is bejárni a világ múzeumait.  

A Cambridge-i Egyetem könyvtárát több mint 600 éve alapították és egyike a világ legrégebbi egyetemi könyvtárainak. A 17 emeletes épületben lévő csaknem 200 kilométernyi polcon nagyjából tízmillió könyv sorakozik.  

A könyvtár gyűjteményének darabjairól több mint 140 fénykép került fel a Google szolgáltatására és ez a szám a jövőben bővülni fog, továbbá az egyetemhez kötődő más intézmények, köztük a Fitzwilliam Múzeum is csatlakozik a galériához.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 890 930 megtekintés

Videó: 49 064 228 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054638

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh