Százhúsz éves a magyar film. A közmédia gazdag kínálattal készül, csatornáin számos hazai remekmű látható április 30-án, pénteken a magyar film napján.

Április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.  

Száznál is több magyar filmet láthatnak a nézők a tévében és online a 2018 óta megrendezett magyar film napján.  

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a magyar film napján felhívják a figyelmet arra, hogy milyen értékes kultúrkincs van a kezünkben, hiszen kevés nemzetnek van folyamatos filmgyártása 120 éve. Ezek az alkotások százhúsz év történelmét is feldolgozzák: a fiatalok ezeken a történeteken keresztül megtudhatják, hogy milyen volt itt élni az 1930-as vagy az 1950-es, 1980-as években.  

Kitért arra, hogy az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar filmet A táncz címmel 1901. április 30-án vetítették le az Uránia Tudományos Színház előadásának illusztrációjaként. A Pekár Gyula ötlete alapján, Zsitkovszky Béla által forgatott alkotásban a kor nagy színészei - Blaha Lujza, Fedák Sári, Márkus Emília, Hegedűs Gyula - és az Operaház balerinái szerepeltek.  

Mint mondta, száz magyar filmet mutat be a közmédia és a kereskedelmi csatornák, emellett a különböző streaming szolgáltatók és a Filmio is ingyenesen megtekinthetővé tesz filmeket.  

Elmondta: számos olyan film van, amelynek nincs meg teljesen a kópiája, viszont fotók megtalálhatók róluk. A Nemzeti Filmintézet elindított egy honlapot, ahol többek között 120 év/120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg a Filmarchívum gazdag gyűjteményéből, megismerhető 120 elveszett vagy csak töredékesen fennmaradt filmalkotás.  

Egész évben programokkal ünneplik a 120 éves magyar filmet. Káel Csaba elmondta: július közepén a Ludwig Múzeumban kiállítás nyílik, amely feldolgozza ezt a százhúsz évet. A tárlatot szeretnék továbbfejleszteni és középtávon felépíteni a magyar mozgókép múzeumát. Ez a kultúrkincsünk vetekszik az irodalmi és a zenei kultúránkkal, lényeges, hogy összegyűjtsük, megmutassuk egy múzeum formájában. Ilyen múzeum több is van a világon, de ilyen gazdag tartalommal kevés - mondta a kormánybiztos.  

A közmédia egésznapos műsorfolyammal, kiemelkedő alkotók munkáival készül a magyar film napjára.  

Daru Gábor, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. stratégiai irodavezetője elmondta: számos filmet vetítenek a különböző csatornákon. A Duna Televízióban délelőtt régi magyar filmek láthatók, a Meseautót és a Hyppolit, a lakájt vetítik. Törőcsik Mari főszereplésével a Körhinta és az Aurora Borealis - Északi fény című alkotás is megtekinthető. Oscar-díjas filmeket is láthat a közönség - tette hozzá.  

Kiemelte, hogy a közmédia küldetésének mindig is része volt a magyar játékfilmek bemutatása, sokszor egy-egy magyar játékfilm a televíziós bemutatók során jutott el a nézők tömegéhez.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 461 megtekintés

Videó: 48 307 614 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921578

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh