A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői törvénytervezetet nyújtottak be arról, hogy Lengyelország átadná Magyarországnak Naldus Naldius firenzei humanista kódexét - közölte szerdán a lengyel sajtó. A mű Mátyás király könyvtárának, a Bibliotheca Corvinianának az egyik legfontosabb leírása.

A parlament megvitatására váró tervezet szerint átadnák Magyarországnak az "Epistola de laudibus augustae bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem" című, a 15. század második felében Naldus Naldius firenzei humanista által készített pergamenkódexet.  

A kódex jelenleg a közép-lengyelországi Torun városában működő vajdasági könyvtár tulajdonában van.  

A tervezetet Piotr Babinetz, a PiS képviselője jegyzi, aki egyben az alsóház kulturális bizottságának elnöke, valamint a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet tanácsának elnöke is.  

A tervezetet azzal indokolták meg, hogy a kódex átadásával Lengyelország kifejezhetné háláját az iránt, hogy Magyarország tavaly februárban átadta II. Zsigmond Ágost lengyel király aranyozott gyermekpáncélját, amelyet a budapesti Nemzeti Múzeum gyűjteményében őriztek.  

A magyar történelem és nemzeti identitás számára "rendkívüli értékkel bíró" műtárgy ajándékozása "a magyar nemzet baráti gesztusának viszonzását" jelentené - olvasható a tervezetben. Az előterjesztők megjegyzik: a kódex a lengyelországi gyűjtemények értékes eleme, de "nincs szoros összefüggésben a lengyel történelemmel", miközben Magyarország számára "rendkívül értékes bizonyítéka a Corvin Mátyás király személyéhez kötődő kulturális és nemzeti örökségnek".  

Az átadási folyamatot a lengyel állami nevében a varsói kormányfői hivatal kabinetfőnöke koordinálná majd a tervezet szerint.  

A Holló jegyében című, Monok István szerkesztette, 2004-ben megjelent kötet szerint Naldo Naldi (latinosan: Naldus Naldius) Firenzében készült kódexe Mátyás király budai könyvtára, a Bibliotheca Corviniana történetének egyik legfontosabb forrásának számít, a könyvtár ismertetését és a benne megtalálható fontosabb szerzők versbe foglalt katalógusát tartalmazza. Naldus a Corvina könyvtárosának, Taddeo Ugoletónak beszámolója és jegyzéke alapján írta a munkát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 417 385 megtekintés

Videó: 41 170 954 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6051362

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh