Három Moderna által fejlesztett vakcinajelölt biztonságosságát kezdik vizsgálni a napokban.

Az oltóanyagok a HIV-elleni védekezés következő generációs eszközei lehetnek, ha a napokban kezdődő klinikai vizsgálaton beválnak. Az mRNS vagy hírvivő RNS a Moderna COVID-19-elleni oltóanyagában is kulcsszerepet játszott, és a COVID-19 kapcsán engedélyeztek először ilyen típusú vakcinákat.

Az mRNS a sejtben genetikai információkat szállít a sejtmagtól a fehérjeszintézis helyszínére, vagyis ez alapján állítódnak össze a fehérjék a sejtekben. Az mRNS-oltások úgy aknázzák ki ezt a rendszert, hogy közvetlenül mRNS-t juttatnak be a sejtbe egy vagy több kívánt fehérje kódjával, amely aztán legyártja ezeket. A COVID-19-nél a SARS-CoV-2 nevű vírus tüskefehérjének kódját juttatták be ilyen módon a sejtekbe, amelyek megtermelték a proteint, majd kifejezték a sejtfelszínen, lehetővé téve, hogy az immunrendszer megismerje a jellegzetes vírusfehérjét. A koncepciónak fontos eleme, hogy egy olyan fehérje kódját juttatják be a szervezetbe ilyenkor, amely nem okoz megbetegedést, viszont lehetővé teszi a vírussal való későbbi találkozás során annak gyors felismerését.

A HIV-elleni mRNS-vakcinák hasonló elven működnek, ezek esetében a HIV tüskefehérjéjének kódja kerül be a sejtekbe. A három vakcinajelölt egymásra hasonlító, de enyhén eltérő fehérjéket kódol, amelyek kapcsán a kutatók azt szeretnék kideríteni, hogy melyik a legbiztonságosabb és a leghatásosabb. (A mostani három jelölt egyébként csak néhány a sok közül, a Moderna összesen 24 vakcinajelöltön dolgozik, amelyek közül az első klinikai tesztelését tavaly nyáron kezdték meg.) A Moderna a Scripps Intézet HIV/AIDS vakcinafejlsztő konzorciumával és a Bill & Melinda Gates Foundation által működtetett IAVI központtal együttműködve végzi a fejlesztést.

A HIV-elleni vakcinák fejlesztése eddig óriási tudományos kihívásnak bizonyult, mondta el Anthony Fauci az új klinikai vizsgálat bejelentése kapcsán. A fertőző betegségekkel foglalkozó NIAID igazgatója hozzátette, hogy a biztonságos és magas szinten hatásos COVID-19-vakcinák után most itt a lehetőség, hogy a HIV-vel kapcsolatban is hasonlóan bizonyítsanak az mRNS-vakcinák.

A mostani klinikai vizsgálatban 108 egészséges felnőtt vesz részt 11 kutatóhelyen az Egyesült Államokban. A résztvevőket két csoportra osztják, az egyik tagjait beoltják a vakcinák egyikével, majd két hétig megfigyelik őket, hogy felmérjék az oltóanyagok biztonságosságát. A második csoportot csak ezt követően kezdik beoltani, egy magasabb dózissal. Ha minden jól megy, az alanyok összesen három oltást kapnak, a másodikat 2 hónappal, a harmadikat 6 hónappal az első után. A vizsgálat várhatóan jövő júliusban zárul.

Bár az első fázisú vizsgálatok célja elsősorban a hatóanyag biztonságosságának felmérése, a kutatás során az immunrendszer reakciójáról is gyűjtenek adatokat. Ezek pedig arra vonatkozóan is információkat hordozhatnak, hogy a megközelítés valóban hatásosnak bizonyulhat-e a HIV-vel szemben.

Forrás: ipon.hu / gizmodo.com / nih.gov

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 350 megtekintés

Videó: 48 313 712 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922660

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh