Egyre több rendőrség - közöttük az amerikai - alkalmaz algoritmusokon alapuló előrejelző elemzőszoftvereket a bűnmegelőzéshez.

Az elv a következő: a bevásárlóközpontok és az internetes honlapok által az ügyfelek vásárlási hajlandóságának feltérképezésére használt számítógépes programokhoz hasonló szoftverek segítségével modellezni lehet a bűnözők magatartását, a rendőrség képes meghatározni, hol történik a következő bűncselekmény, és esetleg meg is tudja azt akadályozni.

„Több olyan tényező figyelembe vételével, mint az évszakok, illetve a fizetésnap, amikor az embereknél több pénz van, viselkedési modellt lehet kidolgozni” – magyarázta Mark Cleverly, a több ország rendőrségével együttműködő IMB számítástechnikai óriás megelőző elemzés részlegének vezetője. „A bűncselekmény elkövetésének óráját és pontos helyét előre nem lehet megmondani, azt viszont igen, hogy mikor lehet számítani például autólopás-sorozatra” – fűzte hozzá.

Memphisben a hatóságok szerint a bűnözés 30 százalékkal, az erőszakos bűncselekmények pedig 15 százalékkal estek vissza, amióta az IBM megelőző elemzőprogramjait használják.

Az angol rövidítéssel CRUSH (a bűnözés csökkentése a történelmi statisztikák felhasználásával) elnevezésű program alkalmazásával a rendőrség be tud határolni egyes "forró pontokat“, ahová nagyobb hatékonysággal vezényelheti ki a rendőröket.

A szoftver segítségével sikerül felszámolni egy rablóbandát – számolt be róla John Williams, a memphisi rendőrség bűnügyi elemző részlegének vezetője. Mint mondta: a város spanyol negyedében elkövetett 84 rablás adatainak elemzésével meghatározták azt az övezetet és időpontot, ahol és amikor a legvalószínűbbek a lopások, így tudták tetten érni a bandát.

Bár többen dicsérik a preventív elemzőszoftvereket, egyes jogtudósok aggályosnak találják használatukat arra hivatkozva, hogy a módszert kísérő „túlzó” kutakodás korlátozza az állampolgárok alkotmányos jogait.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 908 339 megtekintés

Videó: 49 077 031 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056134

Jelenleg az oldalon

32
Online

Interreg CE1013 REFREsh