Az orosz elnök utasította kormányát, hogy vigye nemzetközi döntőbíróság elé Ukrajnát, ha az nem teljesíti a decemberi határidőre hárommilliárd dolláros fizetési kötelezettségét. Vlagyimir Putyin szerdán részt vett az orosz kormány ülésén, amelyen az Ukrajnával kapcsolatos viták is napirendre kerültek.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Anton Sziluanov pénzügyminiszter beszámolójának meghallgatása után Putyin különösnek nevezte, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó garanciát vállalni Ukrajna Oroszországgal szemben fennálló adósságára. Úgy fogalmazott, ha Washington annyira bizonyos abban, hogy Ukrajna jövőre fizetőképes marad akkor talán valahogy részt vállalhatna a kockázatok megosztásában a következő négy évben.

Oroszország korábban felajánlotta, hogy kész feltételekkel átütemezni a december 20-án lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el, állami hitelről van szó és nem kereskedelmi hitelről, ahogy ezt állítja. A másik feltétel az volt, hogy a visszafizetésre az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy egy nemzetközi pénzintézet garanciát vállaljon. Garanciát vállalni senki nem volt hajlandó.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök közölte, hogy állnak elébe a bírósági eljárásnak. "Ha Oroszország eljárást indít Ukrajna ellen, készek vagyunk bíróságra menni Oroszországgal. Teljes egészében felkészültünk" - mondta Jacenyuk újságírók kérdéseire válaszolva.

Az orosz elnök ugyanakkor utasítást adott az Ukrajnába irányuló szénszállítás felújítására, amit azzal indokolt, hogy az ukrán áramszolgáltató vállalat helyreállította a Krím félszigetet energiával ellátó négy magasfeszültségű távvezeték egyikét, így ismét kap Ukrajnából áramot a félsziget. Egyúttal megbízta az illetékes minisztereket azzal is, hogy az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabad-kereskedelmi megállapodás életbe lépéséig folytassák a háromoldalú tárgyalásokat, amelyek célja az orosz aggályok eloszlatása. A megállapodás január 1-jén lép életbe.

Kedden és szerdán Brüsszelben szakértői szintű egyeztetést tartott Oroszország, Ukrajna és az EU, és még a hónap folyamán elképzelhető egy miniszteri szintű tanácskozás. Az eddigi tárgyalások eredménytelenül végződtek, így Oroszország gazdasági érdekeinek védelmére hivatkozva továbbra is azt tervezi, hogy Ukrajnára is kiterjeszti az Európai Unió tagállamait sújtó orosz élelmiszer-embargót.

Moszkva korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől.

Forrás: oroszhirek.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 422 megtekintés

Videó: 47 968 365 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887548

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh