A pilóta nélküli repülő berendezések a fegyveres erőknél az egyik korszerű irányt jelentik. Az idén a drónok megjelennek az oroszországi erőstruktúráknál is.

A harci drónok ugyancsak jól beváltak. A CIA pilóta nélküli gépei csapást mérnek a terroristák feltételezett bázisaira Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában. Ilyen gépek hadrendbe vannak állítva Izraelben és Nagy-Britanniában is.

Igor Korotcsenko, a Védelmi Minisztérium mellett működő Társadalmi Tanács vezetője arról szól, milyen pilóta nélküli gépek kerülnek az orosz hadsereg fegyverzetébe.

- A fegyverzeti program keretében dolgozzák ki a pilóta nélküli gépeket, egyebek között csapásmérő feladatokra. A Védelmi Minisztérium két nagyszabású szerződést kötött a drónok kidolgozására és sorozatgyártására. A közeli két-három évben megkezdődnek az új generációs orosz drónok első példányainak reális műszaki próbája.

Meglehet, hogy a jövőben a katonai akciók az ember közvetlen részvétele nélkül zajlanak majd – véli Igor Korotcsenko.

Igaz, egyelőre a harci drónokkal végzett akciók nem mindig sikeresek. Ennek intő példája a pakisztáni-afgán határon kialakult helyzet, ahol a CIA drónjai igazi szerencsétlenséget jelentenek a békés lakosok számára. A hegyekben nehéz a koordinálás. és ha hiányzik a teljes körű felderítés, mindez ahhoz vezetett, hogy a pilóta nélküli gép „baráti tüzében” százak vesztették életüket. Ugyanakkor a politikusok és a tábornokok nem mondanak le a drónok mind gyakoribb használatáról a katonai akciókban – állítja Pavel Zolotarjov, az Egyesült Államok és Kanada Intézet igazgató-helyettese.

- Általános és hosszú távú tendencia a pilóta nélküli gépek alkalmazása a légierőknél. A kisebb, a felderítés céljait szolgáló drónokról egyre inkább áttérnek a csapásmérő repülőszerkezetek kidolgozására.

A hadsereg, a különleges szolgálatok, a rendfenntartó erők igényei ebben a vonatkozásban nőnek, vagyis a drónok a jövőben számos országban megjelennek. A pilóta nélküli repülőgépek világpiacának jelenlegi erőforrását a szakértők már most évi 6 milliárd dollárra becsülik. 2018-ra ez a szám megkétszereződik.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 638 770 megtekintés

Videó: 33 632 980 megtekintés

Látogatók

Összesen5587664

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh