Az 1,3 milliárd indiai állampolgár többsége már rendelkezik személyi igazolvánnyal, amelyhez íriszminta és ujjlenyomat is hozzá van rendelve.

Az indiai legfelsőbb bíróság jogszerűnek minősítette azt a gyakorlatot, hogy az indiai igazolványok számos biometriai adattal ötvözhetők. Mindez azt jelenti, hogy az Aadhaar nevű igazolványprogram, amelynek keretében egymilliárd ember biometrikus adatait tárolják, folytatódhat, a mostani döntésnek köszönhetően ez elől minden jogi akadály elhárult. Korábban számos keresetet nyújtottak be a projekt ellen, többek között azt hozták fel ellene, hogy megsérti a magánélethez fűződő jogot. A bírók viszont úgy ítélték meg, hogy ez a jog megfelelő módon védve van.

Néhány korlátozást ugyanakkor jóváhagytak. Az Aadhaarhoz tartozó 12 jegyű szám nem köthető össze a felhasználók bankszámlájával és a mobiltelefonszámával, ráadásul annak megadását nem követelhetik sem a magántulajdonban lévő cégek, sem az iskolák. Az adószámmal való összekötést viszont az öt bíró többsége az indiai alkotmánnyal összeegyeztethetőnek találta.

A szegény emberek számára a digitális személyazonosság igazolása rendkívül fontos, az életük függhet tőle. Az 1,3 milliárd indiai állampolgár többsége már rendelkezik Aadhaar személyi igazolvánnyal, amelyhez 12 jegyű szám tartozik. Az utóbbihoz vannak hozzárendelve az illető személyes és biometrikus adatai, például az íriszmintája és az ujjlenyomatai.

Az Aadhaarot 2009-ben vezették be, hogy megakadályozzák a szociális támogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket és csalásokat. Narendra Modi miniszterelnök kormánya 2014 óta van hivatalban és jelentős mértékben kiterjesztette a programot, ami miatt egyre több szolgáltatás esetében tették kötelezővé az igazolványok használatát. Azonban a rendszer bevezetésével kapcsolatos problémák oda vezettek, hogy a szegény indiaiaknak hirtelen szükségük lett egy biometrikus igazolványra ahhoz, hogy hozzájuthassanak a támogatott rizshez. Aktivisták úgy vélték, hogy emiatt következett be néhány éhhalál is. Emellett hackerek is többször hozzáférést szereztek az adatbázishoz. Néhányan pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy megfigyelési állam jön létre Indiában.

Forrás: sg.hu / huffingtonpost.in

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 638 megtekintés

Videó: 47 967 673 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887484

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh