A jövőben pilóta nélküli légi járművek kísérhetik és fedezhetik bevetéseik során a vadászrepülőgépeket.

Az Airbus a Balti-tenger partjainál tesztelte azt az elképzelését, miszerint robotrepülőgépekkel kísérnék a harci repülőgépeket, amelyek felderítést végeznének annak számára, megzavarnák az ellenséges radarokat és kommunikációt, valamint akár maguk is leküzdenének célpontokat. Az Airbus Defence and Space tesztjén megfigyelőként jelen voltak a francia, a spanyol és a német fegyveres erők képviselői, akiket lenyűgöztek a látottak és a tesztet követő prezentációk. A robotrepülőgépek többek között összeálltak egy akciócsoporttá, majd öt drón formációs repülést hajtott végre, végül felismerték a felszíni fenyegetéseket. A szimulációban az egyik pilóta nélküli légi járművet lelőtték és a többi átvette a feladatát, majd mindegyik ejtőernyővel tért vissza.

Ez volt az első ilyen jellegű teszt Európában, amely a drónrajok kooperatív alkalmazhatóságot demonstrálta. A módszer előnyei közé tartozik, hogy kevesebb pilótára van szükség, ráadásul őket az eddiginél jobban védenék és ezzel párhuzamosan nőne a bevetések hatékonysága is. A hátrányok között lenne a rendszer bonyolultsága. A távoli jövőben akár több pilóta nélküli légi járművekből álló raj is összeköthető lesz egyetlen vadászrepülőgéppel.

Florian Taitsch, az Airbus Defence and Space szóvivője elmondta, hogy a robotrepülőgépek bevetési lehetőségeit kutatják a jövő korszerű légiharc-stratégiája szempontjából. Az amerikai fegyveres erők ezen a területen már komoly előrelépést értek el, de a kínaiak és az oroszok is folytatnak hasonló kutatásokat. Az Airbus mérnökei 18 éve foglalkoznak drónokkal. A szakember hozzátette, hogy a rendszert 2025-ig akarják kifejleszteni.

2016 novemberében egy kínai bemutatón a Tsinghua Egyetem is egy pilóta nélküli légi járművekből álló rajt mutatott be, amely nagyjából 20-25 tagból állt. Ezek a robotrepülőgépek formációban repülve kutathatnak át egy nagyobb területet, de lehetőséget kínálnak fegyverek alkalmazására is. Tavaly januárban az amerikai fegyveres erők F/A-18 Super Hornet típusú vadászrepülőgépei China Lake fölött 103 mikrodrónból álló rajt indítottak el és alkalmaztak sikeresen. A pilóta nélküli légi járműveket mesterséges intelligencián alapuló rendszer vezérelte. Ez volt a világ eddigi legnagyobb mikro robotrepülőgépekből álló raja.

Forrás: sg.hu / airbus.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 920 megtekintés

Videó: 47 972 969 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887935

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh