A tervezőszoftveréről ismert cég lépegető masináját várhatóan a Szaturnusz Enceladus nevű holdján és a Jupiter Európé holdján alkalmazzák majd.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalhoz (NASA) tartozó Jet Propulsion Laboratory (JPL) az Autodesk céggel közösen épített meg egy új, négylábú robotot, amely az elképzelések alapján a Jupiter és a Szaturnusz holdjait fogja átkutatni. A prototípust az Autodesk Las Vegasban megrendezett konferenciáján mutatták be. A szakemberek másfél év alatt készítették el az eszközt.

Azért, hogy a szállítási költségeket alacsonyan tartsák, a mérnökök azt a feladatot kapták, hogy egy lehetőleg könnyű robotot alkossanak meg. Az Enceladus és azt Európé közel 600 millió kilométer távolságra vannak a Földtől, ez közel tízszer nagyobb, mint a Föld és a Mars közötti távolság.

A gép fejlesztéséhez nagy segítséget nyújtott az Autodesk mesterséges intelligenciát is használó szoftvere, amely lehetővé tette, hogy több száz különböző tervet, eltérő anyag- és gyártási variánst lehessen gyorsan áttekinteni. A kutatók megpróbálták a természetben zajló evolúciós folyamatokat lemásolni. A munka eredménye végül egy nagyrészt alumíniumból lévő eszköz lett, amelynek a szélessége 2,5 méter, míg a magassága 1 méter. A robot úgy néz ki, mint egy négylábú pók, de a súlya csak 80 kilogramm és akár 100 kilogramm hasznos terhet is szállítani tud. A gépet részben hagyományos módszerekkel, részben CNC-marók és 3D-nyomtatók segítségével készítették el.

A négy lábbal való mozgásnak az az előnye a kerekekkel szemben, hogy a segítségével a kevésbé vagy egyáltalán nem járható terepviszonyok is könnyebben legyűrhetők. A kerekek könnyen elakadhatnak ismeretlen terepen, emellett az Autodesk azt emelte ki, hogy a lábak használata kevesebb energiát emészt fel, mint a kerekeké. Az eszköz alkalmazásának konkrét időpontja egyelőre nem ismert. Az Autodesk mérnökei azt mondták, hogy a NASA-nál egyelőre kísérleti besorolásúnak tekintik a projektet.

Forrás: sg.hu / adsknews.autodesk.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 638 018 megtekintés

Videó: 48 836 134 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7011483

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh