A Fujitsu új megoldása mesterséges intelligencia segítségével mérsékli a szupermarketek önkiszolgáló pénztárainál elkövetett csalásokat - amelyek összege általában a normál pénztárakra jellemző érték duplája.

Az egyesült királyságbeli Leicesteri Egyetem által végzett nagyszabású vizsgálatból kiderült, hogy Európa és az USA kiskereskedelmi vállalatainál kétszer olyan gyakran fordul elő bolti lopás az önkiszolgáló pénztárgépeknél, mint hagyományos, személyzet által üzemeltetett pénztárgépek használata esetén. Mintegy 12 millió vásárlás adataiból derült fény a bolti lopások nagy gyakoriságára. A 12 millió vásárlást - amelyek közül egy milliót részletesebben is megvizsgáltak - nagyobb belga, brit, holland és egyesült államokbeli kiskereskedelmi láncoknál hajtották végre. A kutatók megállapították, hogy az önkiszolgáló pénztárgépek bevezetése 122%-kal, átlagosan az árbevétel 3,9%-ára növelte a veszteségek összegét. A Fujitsu technológiáját alkalmazó kiskereskedelmi cégek évi több tízmilliárd eurót takaríthatnak meg az önkiszolgáló pénztáraknál elkövetett csalások visszaszorításával.

A Fujitsu egy hipermarketlánccal közösen fejlesztette ki és tesztelte a technológiát, amely komoly előrelépést jelent a pénztárosok nélkül is zökkenőmentesen üzemelő üzletek kialakítása felé. A megoldás kisköltségű kamerával egészíti ki a meglévő önkiszolgáló pénztárgépet, és MI segítségével ellenőrzi a beolvasott tételeket a visszaélések észlelése és megelőzése céljából.

A cég Franciaországban, Paris-Saclayban fejlesztette ki az új MI-alapú csalásmegelőző megoldást, amely a vállalat Zinrai megoldásportfóliójának része. A technológia a meglévő önkiszolgáló pénztárgépeket kiegészítve, összeveti a vevők által leolvasott vonalkódokat a leolvasókhoz rögzített kamerák képével. Az új technológia a grafikus processzorok (GPU-k) telepítésének költsége és komplexitása nélkül azonosítja a nem egyező tételeket minden pénztárnál, jelentősen mérsékelve ezzel a teljes élettartamra vetített összköltséget (TCO-t) és rendkívüli mértékben növelve a beruházás megtérülését.

A megoldás próbaüzeme még ebben a hónapban megkezdődik. A rendszer először a gépi tanulási szakaszban megtanulja felismerni a pénztárnál megjelenő cikkek fő vizuális jellemzőit, és ezután már akkor is észleli a különbséget egy drága és egy olcsóbb tétel között, ha a súlyuk azonos, vagy a vonalkódot áttették az egyikről a másikra. Ha a termék várt megjelenése nem felel meg a beolvasott vonalkódnak, az önkiszolgáló pénztárgép manuális beavatkozást és ellenőrzést kér.

A Fujitsu arra számít, hogy az MI jövőbeni alkalmazása még hatékonyabbá teszi a kiskereskedelmi ellátási lánc működését. A vonalkódok a későbbiekben nem csupán az egyszerű SKU-adatokat, hanem jóval részletesebb információt fognak tartalmazni (pl. logisztikai adatokat és lejárati dátumokat). Az adatok kinyerésével és elemzésével a kiskereskedelmi cégek hatékonyabban követhetik az áru útját, lerövidíthetik az ellátási láncot, eredményesebbé tehetik az ellátási lánc működését, és csökkenthetik a romlott élelmiszercikkek miatt felmerülő veszteséget.

Forrás: sg.hu / fujitsu.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 803 725 megtekintés

Videó: 47 966 675 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887434

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh