Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége az elmúlt hatvan évben - erősítették meg tanulmányukban az angliai Plymouthi Egyetem és a brit Tengerbiológiai Társaság kutatói.

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány az Atlanti-óceán északi részét vizsgálta, több mint 6,5 millió tengeri mérföldre kiterjedően. Az eredmények szerint 1957 és 2016 között jelentősen megnőtt a nagyobb méretű műanyaghulladékok, például zacskók, kötelek és hálók mennyisége a nyílt vízben - olvasható az egyetem honlapján.   

A tanulmány egy speciális mintagyűjtő eszköz, a Continuous Plankton Recorder (CPR) bevonásával készült. A planktonminták begyűjtésére kifejlesztett CPR-t kereskedőhajók farára erősítve szokták vontatni a felszíni vizekben és nagyjából akkora, mint egy tengeri emlős, ami azt jelenti, hogy hasonló módon kerül érintkezésbe - gabalyodik bele - a műanyaghulladékokba.   

Az 1950-es évek óta egyre több műanyagterméket állítanak elő és a világnépesség folyamatos növekedésével a műanyaghulladékok mennyisége is tovább fog emelkedni. A műanyagszemét, különösen a nagy méretű hulladékok hosszú távú környezeti hatásairól azonban szinte nincsenek adatok.

Forrás: MTI / nature.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 015 megtekintés

Videó: 47 966 802 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887444

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh