A Facebook feldarabolását szorgalmazza a közösségi óriás egyik alapítója, Chris Hughes a New York Times-ba írt cikkében. Szerinte Mark Zuckerberg részben a szabályozás hiányosságainak köszönhette óriási hatalmát, ami túlmutat bárki befolyásán a magán- vagy kormányzati szektorból.

Mivel a legtöbb szavazati jogot adó részvény Zuckerberg kezében van, az igazgatótanács inkább csak tanácsadó testületként működik, a vezérigazgató maga dönthet arról, hogyan működjenek a Facebook, az Instagram és a WhatsApp algoritmusai, vagyis mit láthassanak a felhasználók. Ezt a hatalmat pedig rivális cégek vagy politikai jelöltek ellen is felhasználhatja – írja Hughes.

Visszatekintve úgy látja, az nyilvánvaló volt, hogy a közösségi médiavállalatok át fogják formálni azt, ahogyan az emberiség kommunikál, de ennek nem várt következménye, hogy riasztó mértékben elkezdte átalakítani a társadalmat. Csalódott magában és alapítótársaiban, hogy nem gondolták át jobban, hogyan fogja megváltoztatni a hírfolyam algoritmusa a kultúránkat, hogyan befolyásolhat választásokat és hozhat helyzetbe nacionalista vezéreket.

Hughes azonban úgy véli, hogy ez a hatalmi koncentráció egy olyan trend része, ami túlmutat a Szilícium-völgyön. Az elmúlt húsz évben az amerikai vállalatok több mint 75 százaléka volt érintett az egyre nagyobb mértékű koncentrációban, a légitársaságoktól a gyógyszergyárakig, a részvénytársaságok átlagos mérete megháromszorozódott. Ennek következménye a vállalkozói kedv és a termelékenység csökkenése, a magasabb árak, a választási lehetőségek beszűkülése.

A baj az, hogy a Facebooknak nincs alternatívája – állapítja meg Hughes, hozzátéve, hogy 2011 ősze óta nem jött létre jelentős közösségi hálózat. Bár a Cambridge Analytica-botrány után az Egyesült Államokban a felhasználók mintegy negyede törölte telefonjáról a Facebook-alkalmazást legalább átmenetileg, gyakran az Instagramra vagy a WhatsAppra váltottak, és nem is tűnt fel nekik, hogy az is a Facebook kezében van.

A Facebook mindenhatóságához az vezetett az alapító szerint, hogy Zuckerberg a növekedést hajszolja, a kormány pedig semmit nem akar tenni, hogy megállítsa – hallgatólagosan, vagy esetenként kifejezetten elfogadta, hogy a vállalat stratégiája az, hogy minden versenytársát kiüsse. Ha a Facebook hibát követ el, minden esetben ugyanaz a forgatókönyv ismétlődik: a dühöt csalódás,  majd beletörődés követi.

Hughes szerint megvannak az eszközök a Facebook szabályozására, csak az akarat hiányzik még. Az amerikai kormányzat évtizedek óta ódzkodik a versenyellenes gyakorlatokkal szembeni fellépéstől, de a szabályok ettől még léteznek, és felhasználhatók a legnagyobb techóriások féken tartására is – hangsúlyozza Hughes.

Forrás: 24.hu / nytimes.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 861 megtekintés

Videó: 47 975 841 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888163

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh