Minél jobb az idő, annál többet mozdulunk ki a szabadba. Kirándulunk, kertészkedünk, szabadtéren töltjük az időnk. Nyári estéken pedig előszeretettel alszunk nyitott ablak mellett, hogy bejöjjön a hűs éjszakai levegő.

Vannak olyan emberek, akik egy pillanatot sem tudnak úgy kint tölteni, hogy ne marják őket össze azonnal a szúnyogok. Ezek a kellemetlen rovarok meleg időben mindenhol ott vannak, és megkeserítik sokak szabadban töltött pillanatait. Egyesek szúnyogriasztó spray-vel védekeznek ellenük, de nem mindenki szereti a vegyszereket. Nekik nyújthatnak segítséget azok a növények, amelyeknek szúnyogriasztó hatása van. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Levendula

Ezernyi jó tulajdonsága van közkedvelt virágunknak, többek közt ismert tény róla, hogy kiváló molyűző. A molyokon kívül azonban a legyeket, szúnyogokat is távol tartja. Napfény, kevés víz, s máris búcsút inthetünk a kellemetlen vendégeknek.

Citromfű

Friss, citromhoz hasonlító illatát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát onnan, hogy a citromfű a leggyakrabban használt természetes összetevő a szúnyogriasztókban. Azt már kevesebben tudják, hogy az élő növény is hatékony a kártevők ellen. Ültessünk kis cserépbe és tegyük az ablakba, teraszra, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra oszlatva is alkalmazhatjuk. Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Bársonyvirág, más néven büdöske

A bársonyvirág elnevezést finom tapintású szirmai miatt, a büdöske nevet pedig igencsak kellemetlen illata miatt kapta a virág, ami jó szolgálatot tehet nekünk a szúnyogok ellen, hisz épp úgy, ahogy mi nem bírjuk, a rovarok sem kedvelik a büdöske illatát. A benne található vegyület a rovarirtók egyik alapanyaga. Kiváló terasznövény. Cserepekbe ültetve remekül mutat majd, vidám színével feldobja a környezetét, a szúnyogokat pedig távol tartja.

Muskátli

Hasonlóan jó szolgálatot tehet nekünk a muskátli is. Balkonnövényünk csodásan pompázik nekünk a teraszon, az ablakban, s bónuszként távol tartja a darazsakat, szúnyogokat is.

Macskamenta, csobormenta, borsmenta

Mi emberek nagyon kedveljük a menta illatát, de a rovarok nem. Erős rovartaszító növények, így a mentafélék is kiválóan alkalmasak arra, hogy távol tartsák a repülő betolakodókat. Akaszthatunk kisebb csokorban az ablak, ajtó köré, de ültethetünk is belőle cserépbe. Egyiket sem bánjuk meg.

Bazsalikom

Fűszernövényként él a köztudatban, előszeretettel használjuk olasz ételek ízesítésére, azonban az ablakpárkányra cserepekben elültetett egy-két csokor bazsalikomot nem csak az ételeknél tudjuk majd használni. Erős illatú növény, aminek hatása morzsolás nélkül is érződik, így a rovarokat távol tartja.

Rozmaring

A rozmaring is ismert fűszer és gyógynövény. Minden része kifejezetten aromás illatú, amit a rovarok nem kedvelnek. Kerti sütögetések alkalmával a szárnyas hús ízesítése mellett a tűzbe is dobhatunk egy-egy ág rozmaringot, illata a füst közelében biztosan távol fogja tartani a szúnyogokat.

Körömvirág

A körömvirág sokféleképpen használt gyógynövény. Nagyszerű választás a szúnyogok visszaszorítására. Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak. A kis színes virágok egyébként szépek, és remekül mutatnak bármilyen virágágyásban. Érdemes az otthon köré ültetni, s a szúnyogok kevésbé akarnak majd közelebb merészkedni.

Kakassarkantyú, szúnyogűző

Már a neve is sokatmondó! Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Dohányvirág

A pillangók kedvelik, a szúnyogok viszont messziről kerülik a fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú szépséges dohányvirágot, ugyanis erős illatukat nem bírják a vérszívók. Jó barátja lesz a virág minden kertésznek, aki alkonyatkor még tenne-venne a kertben. Ha dohányvirág van a közelben, a szúnyogok nem fogják zavarni a munkában.

Forrás: Sokszínű vidék

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 052 megtekintés

Videó: 47 969 364 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887643

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh