Ideiglenesen bezáratott egy Coca-Cola gyárat az élelmiszer-felügyeleti hatóság Észak-Kínában, miután az üzem februári gyártású termékeiben klórt találtak – idézi a Sanhszi tartományi hatóság hétvégi közleményét az MTI.

A felügyelet munkatársai áprilisi ellenőrzésük során fedezték fel, hogy egyes üdítőitalok klór tartalmú víz felhasználásával készültek. A cég atlantai központja szerint a szennyeződés mértéke mind az országos, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ivóvízre megszabott egészségügyi határérték alatt volt.

Ezt a helyi szakemberek is elismerték, de hozzátették, hogy más – meg nem nevezett – szabálytalanságokat észleltek.

A gyártósor leállítására és az üzem működésének felfüggesztésére valószínűleg azért került sor, mert a gyár egyik dolgozója a helyi médiának a napokban azt állította, hogy vezetékek karbantartása során klóros víz került a rendszerbe. A névtelenül nyilatkozó alkalmazott szerint a vízkezeléshez használt szer miatt több mint 121 ezer doboz üdítő vált szennyezetté.

Az interneten gyorsan elterjedt hír következtében sok nagybani felvásárló leállította megrendeléseit a shanszi üzemtől. A cég végül elnézést kért a vásárlóktól.

A Coca-Cola szóvivője ugyanakkor közölte: az eset lényegében nem befolyásolta sem a termelést, sem a kínai piacot. A világ legnépesebb országa a vállalatóriás globális eladásaiból körülbelül 8 százalékkal részesedik, s a cég április közepén 9 százalékos negyedéves forgalomnövekedést jelentett. 2011-ben a cég eladásai a kelet-ázsiai országban 13 százalékkal bővültek; a növekedés az elmúlt 10 évből 9-ben két-számjegyű volt.

A Coca-Cola a múlt hónap végén avatta eddigi legnagyobb gyártóbázisát, 42. palackozóját az északkelet-kínai Liaoning tartományban. Az új üzem évi 1,2 millió palackot gyárt. A cég vezérigazgatója Muhtar Kent beszámolt arról, a programról, amely előirányozta, hogy 3 éven belül 4 milliárd dollárt ruháznak be az országban.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Kínában kísérleti jelleggel kötelezővé tennék az ország élelmiszer- és italgyártói számára a felelősségbiztosítás megkötését a sorozatos élelmiszer-biztonsági viták tartós rendezése érdekében.

A Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (CPPCC) legutóbbi konferenciáján egy bizottsági tag vetette fel ennek szükségességét, mivel az egyre gyakoribb élelmiszer-biztonsági viták miatt a nyilvánosság egyre fokozottabb figyelmet szentel az élelmiszer-biztonság kérdésének.

A legtöbb élelmiszer- és italgyártó vállalat méretéből, valamint a biztosítás hiányából adódóan ki van téve annak a kockázatnak, hogy egy esetleges élelmiszer-biztonsági probléma esetén nem képes kártérítést fizetni. A most javasolt biztosítás csökkentené a vállalkozások működési kockázatát, és lehetőséget teremtene a cégek számára, hogy ételmérgezéses, vagy egyéb fogyasztói panasz esetén kompenzációban részesítse az érintetteket. Ez egyúttal enyhítené a kormányra nehezedő nyomást is, amelyet a vállalatok pénzügyi kisegítése okoz.

Jelenleg a kínai vállalatoknak mindössze 4%-a rendelkezik felelősségbiztosítással, amely jóval alacsonyabb a 15%-os globális átlagnál, holott az első felelősségbiztosítási terméket már 20 éve piacra dobták Kínában.

Forrás: biztositasiszemle.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 895 megtekintés

Videó: 48 299 301 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920609

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh