A francia újságírói szervezetek és szerkesztőségek tiltakozása miatt a francia kormány kedden jelezte, hogy megszünteti a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos álhírek leleplezésére elindított internetes oldalát.

A Désinfox Coronavirus elnevezésű portálnak "természetesen nem az volt a célja, hogy válogasson a cikkek és a tartalmak közül, ugyanakkor meg tudom érteni az aggodalmakat, amelyeket ez a szolgáltatás a szerkesztőségekben kiváltott" - mondta kedden Franck Riester kulturális miniszter, jelezve, hogy a francia kormány portálján megszüntették a járvánnyal kapcsolatos álhírek leleplezésére szolgáló rubrikát, amely valójában a francia sajtóban a járvánnyal kapcsolatos álhírekről megjelent cikkek lapszemléje volt.       

A francia kormány sajtószolgálata április 23-án szinte észrevétlenül indította el az oldalt. A polémia akkor kezdődött, amikor április 30-án Sibeth Ndiaye kormányszóvivő népszerűsíteni próbálta az álhírek leleplezését.    

"Soha nem volt még annyira szükséges a biztos és ellenőrzött hírforrásokra támaszkodni, mint most. Ezért a kormány portálja mostantól létrehoz ennek érdekében egy rubrikát" - írta a kormányszóvivő a Twitteren.    

A francia újságírók nemzeti szövetsége, az SNJ hétfőn az államtanácsnál tett panaszt az új kormányzati szolgáltatás ellen a sajtószabadság megsértése miatt, azt kérve a testülettől, hogy kötelezze a miniszterelnököt az oldal bezárására.    

"Nem a kormány dolga a média ellenőrző szervének feladatát betölteni" - írta az újságírói szervezet a közleményében, arra emlékeztetve, hogy a kezdeményezést gyakorlatilag a teljes francia újságírószakma elítélte, még azok a szerkesztőségek is, amelynek az írásait pedig átvette a kormányportál.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 591 megtekintés

Videó: 47 971 000 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887786

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh