Az 5 forduló mindegyikét megnyerte a szoftver, jöhetnek a komolyabb kihívások.

A hónap közepén írtunk arról, hogy az USA-ban hamarosan emberi vadászpilóta ellen mérkőzhet meg a külön versenyből győztesként kikerülő MI-platform, ezt az összecsapást pedig a következő években további komoly munka követné. Most lezárult a közdelem, az eredmény pedig teljesen egyértelmű.

A DARPA speciális programjának keretében már harmadik alkalommal került sor a versenyre, amelynek csúcspontja volt az emberi pilóta elleni összecsapás. Itt először ismét 8 csapat fejlesztése versenyzett a szimulált ellenfelek ellen, majd a 4 legjobb mérkőzött meg egymással (az Aurora Flight Sciences, a Heron Systems, a Lockheed Martin, valamint a PhysicsAI fejlesztései), a második körben győztesnek bizonyult Heron szoftvere pedig végül valóban összekerült a tapasztalt F-16 pilótával.

A harmadik és egyben utolsó kör nem tartott sokáig, itt az MI mindössze 10 perc alatt megnyerte az 5 találkozó mindegyikét, így gyorsan végleges győztesnek kiáltották azt ki, ezzel a korábban az Atari, a Doom, valamint a StarCraft 2 esetében is AI-funkciókat fejlesztő cég megoldása megnyerte a kiírást. Hivatalos oldaluk szerint már 2012 óta dolgoznak ezen a téren, van tehát bőven tapasztalatuk, ez azonban nem lesz elég a következő lépések megtételéhez.

A DARPA illetékesei ugyanis a jövő év végéig szeretnének még komplexebb feladattal előállni, ennek során pedig egy kisebb méretű helikopter, illetve sugárhajtású vadász emelkedne fel a szoftver irányításával. A fizikai méret terén ekkor még messze elmaradnának a megszokott szinttől, viszont az MI fokozatosan megtanulná az említett eszközök irányítását, azok eltérő viselkedését és jellemzőit, 2024-ig pedig már a megfelelő méretben, valódi vadászgépekkel ismételnék meg a most lezárult összecsapást, hogy élesben is lássák a végeredményt. Ezt követően a légierőnek adnák át a programot, hogy az élvezze a hosszú munka gyümölcseit.

Az már a katonai vezetőkön (és a közvéleményre érzékeny politikusokon) múlik majd, hogy mikor adnak helyet ilyen és hasonló szoftvereknek a valódi eszközök kezelése és bevetése terén, ettől még legalább 5-6 évre vagyunk.

Forrás: sg.hu / militaryembedded.com / heronsystems.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 383 megtekintés

Videó: 47 969 617 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887669

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh