És nem azért, mert mobilon olvasnak, ugyanis a legtöbben a YouTube-ot, a Snapchatet és a TikTokot pörgetik.

A Common Sense Media által publikált legújabb felmérés szerint az elmúlt években jelentősen felpörgött a fiatalok körében a számítógép és mobilhasználat. Egyre több időt töltenek képernyő előtt a gyerekek, és a nagyobb gond az, hogy a számok elképesztő növekedést mutatnak.

Az Egyesült Államokban viszgálta a Common Sense Media a fiatalságnak a képernyő előtt töltött idejét, hogy megállapítsa, hogy az egyébként is emelkedő tendencia a járványhelyzet és a gyorsuló digitális világ hatására hogyan alakult. És az eredmény elég egyértelműen az lett, hogy az elmúlt három évben sokkal nagyobb növekedés volt az átlagos képernyőidőben, mind korábban bármikor. Két korosztályt vizsgált külön a csapat, és mindkét esetben nagyon hasonló eredmény született, szóval a legkisebbeket is ugyanúgy érinti ez a helyzet, mint az idősebbeket.

A Common Sense Media a 8 és 12 év közötti gyerekeket, valamint a 13 és 18 év közötti tiniket vizsgálta külön. 2015-ről 2019-re a képernyő előtt töltött ideje a gyerekeknek eléggé változó növekedést mutatott. A legkisebbeknél csak 3 százalék volt az emelkedést, szóval annyira korábban nem kaptak rá erre, a tinédzsereknél pedig 11%-os volt az emelkedés, ami azért már jelentősebb. 2019-ről 2021-re viszont a 8 és 12 éves korosztálynál is ugyanolyan gyors emelkedés zajlott le, mint a 13 és 18 évesek körében. Mindkét korosztály 17%-kal töltött több időt a mobil előtt ülve.

A felmérés alapján egyértelmű, hogy egyre fiatalabban kapnak rá a gyerekek a mobilozásra is, a tévénézés mellett.

A 17 százalékos növekedés a kijelző előtt töltött időben nagyon sok a korábban tapasztalt növekedéshez képest. Főleg azért, mert a korábbi adatot még 5 éves intervallumban mérte a Common Sense Media, míg a mostanit már csak 3 év alatt. Nem túl jók a kilátások, ha ez a trend marad. Lassan valószínűleg azt is érdemes lenne már néznie a kutatóknak, hogy 8 éves kor alatt mi a helyzet.

A kisebb gyerekek átlagosan 5 órát és 33 percet töltenek valamilyen képernyőt nézve, a tinézsereknél pedig már 8 óra és 39 perc jött össze. 2015-ben a 13 és 18 év közöttiek még „csak” 6 órát és 40 percet töltöttek képernyő előtt, lassan már ezen a szinten lesznek a fiatalabb generáció tagjai. Benne van ebben már a televízió is, nemcsak a mobil, de összességében a telefon nyomkodása és az online tartalomfogyasztás az, ami dominál. Elsősorban a kisebbek azok, akik még azért inkább a tévé előtt töltenek több időt, de játszani is egyre többen kezdenek.

Egy másik kutatás szerint az olvasási hajlandóság nem növekedik, kevesen kezdenek irodalmi művekbe a maguk szórakoztatása érdekében. A fiataloknak csak a harmada mondta azt, hogy néha olvas, és mindössze az ötöde, aki rendszeresen ragad könyvet vagy e-könyvet. Szerencsére ezen a téren nincs nagy változás a 2019-es adathoz képest, minimális visszahúzódás történt.

A YouTube nélkül sokan nem tudnának élni saját bevallásuk szerint.

Megkérdezte a Common Sense Media, hogy amennyiben egy alkalmazást kellene választani, melyik lenne az, amit megtartanának. Mivel elsődlegesen egyértelműen a multimédiás tartalomfogyasztás megy már, nem meglepő módon ilyen felületek kerültek említésre. Csaknem a gyereknek a harmad mondta azt, hogy a YouTube-ot választanák, 20% körüli eredményt hozott össze a Snapchat, a TikTokra pedig 13% voksolt.

Problémás az is, hogy a kutatás szerint a 8 és 12 év közöttiek már 38 százalékban használják a közösségi platformokat – 2019-ben mér csak 31% volt ez az arány. Itt a legnagyobb baj az, hogy technikailag nekik nem is szabadna regisztrálniuk ilyen felületekre. Még az idősebbeknek a megvédésében sem túl hatékony a Facebook és társai, a kisebbeknek pedig még súlyosabb problémákat okozhatnak ezek a szolgáltatások.

Azt el kell fogadni, hogy a gyerekek egyre több időt töltenek képernyők előtt ülve, viszont egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy már egészen kicsi kortól jobb tájékoztatást kapjanak ezekkel kapcsolatosan. Gondolunk itt elsődlegesen a közösségi médiára és a videómegosztó szolgáltatásokra.

Forrás: ipon.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 525 megtekintés

Videó: 48 942 905 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030212

Jelenleg az oldalon

126
Online

Interreg CE1013 REFREsh