A Netflix a héten meglepte a világot, amikor közölte, hogy végre foglalkozni kíván a jelszavak megosztásának elharapózó gyakorlatával. A cég szerint több mint 100 millió háztartásban használnak egy fiókot, amelyet másokkal is megosztanak. Az még nem világos, hogy törlik a szabálytalanul megosztott fiókokat, vagy plusz díjat határoznak meg az ügyfeleknek.

A Netflix bejelentette, hogy fellép azon felhasználók ellen, akik a saját előfizetésüket mások rendelkezésére bocsátják, hogy így egy darab fiókot használjanak több háztartásban. A videószolgáltató azonban nem tervezi, hogy egyszerűen befagyasztja ezeket a megosztott fiókokat. Ehelyett a vállalat valószínűleg a külön díj megállapítását fogja előnyben részesíteni azokért a fiókokért, amelyeket több személy használ az otthonon kívül – írja a CNBC.

A Netflix tervei szerint először riasztást küldene azoknak a számlatulajdonosoknak, akiknek a jelszavát más háztartásokban is használják. A vállalat már megkezdte ennek a funkciónak a tesztelését Peruban, Costa Ricában és Chilében. Az olyan fiókok esetében, amelyek jelszavát több címen is megosztják, a Netflix további díjat számít fel, ha legfeljebb két, az otthonon kívüli személynek szóló alfiókot adnak hozzá. Az árképzés országonként eltérő - Peruban havonta körülbelül 2,13 dollár, Costa Ricában 2,99 dollár, Chilében pedig 2,92 dollár a jelenlegi árfolyamok alapján.

A vállalat azt is lehetővé teszi, hogy a közös jelszót használó emberek átvihessék a személyes profiladataikat egy új fiókba vagy egy alfiókba, így megtarthatják a nézési előzményeiket és ajánlásaikat.

„Ha van egy húgod, mondjuk, aki egy másik városban él, és meg akarod osztani vele a Netflixet, az nagyszerű” – mondta Greg Peters operatív vezérigazgató a vállalat eredménytájékoztató telefonbeszélgetésén.

„Nem akarjuk megszüntetni ezt a megosztást, de megkérjük, hogy fizessen egy kicsit többet azért, hogy megoszthassa vele, és így ő is élvezhesse a szolgáltatás előnyeit, de mi is megkapjuk a kieső bevételünket” – tette hozzá.

A Netflix nem közölte, hogy mennyi bevételt remél a megosztási stratégia világszintű bevezetésétől, bár Peters elmondta, hogy szerinte körülbelül egy évbe telik, mire az alszámlás árazást globálisan bevezetik.

A Time2Play nevű kutatószervezet felmérése szerint a más jelszavát használó amerikaiak mintegy 80 százaléka nem regisztrálna új saját fiókot, ha nem oszthatná meg a jelszót. A felmérés nem vizsgálta, hogy a jelenlegi fiókot fizetők közül hányan lennének hajlandók többet fizetni azért, hogy megoszthassák másokkal.

A Netflix terve példa nélküli. Korábban egyetlen nagy streamingszolgáltató sem lépett fel a jelszómegosztás ellen. Például a Disney, a Warner Bros. Discovery, a Comcasthoz tartozó NBCUniversal és a Paramount Global valószínűleg csak a Netflix jelszómegosztási reformjának sikere után határozzák meg saját terveiket.

Egyes fiókbirtokosok kétségtelenül meglepődnek majd, amikor a Netflixtől hírt kapnak arról, hogy jelszavaikat megosztják. Az sem világos, hogy a Netflix mennyi ideig engedélyezné a megosztott fiókon nézők számára a hozzáférés fenntartását, ha az elsődleges számlatulajdonos úgy dönt, hogy nem fizeti ki a kiegészítő díjat.

Emellett a Netflixnek óvatosan kell majd bánnia a jelszómegosztók meghatározásával, hogy ne lehessen tévesen visszaélőként megjelölni olyan embereket, mint például az ideiglenesen távol élő családtagok.

A Netflix már márciusban bejelentette, hogy valamilyen lépést tervez a jelszómegosztó felhasználókkal szemben, de akkor nem tettek tényleges lépéseket.

Forrás: napi.hu / cnbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 644 525 megtekintés

Videó: 48 844 308 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013277

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh