Az Egyesült Államok egy újabb kétéltű csoportot és több ezer tengerészgyalogost küld a Perzsa-öbölbe. Miközben az USA egy újabb repülőgép-hordozó anyahajója tart az öböl felé, az amerikai katonai vezetés továbbra is kitart az "előre ütemezett, rendszeres átcsoportosítások" mellett.

Az Iwo Jima Kétéltű Készenléti Csoport a USS Iwo Jima rohamhajóval, a USS New York és a USS Gunston Hall dokkoló hajó jelenlétével készül a partraszállásra. Ezek az egységek ráadásként egy atom-tengeralattjáróval és tengeri helikopter rajjal is támogatva vannak.

Az amerikai haditengerészet által csak "sokoldalú, a legkülönbözőbb küldetésekre felkészített erőként" jellemzett csoport kedden hagyta el az amerikai kikötőt, és jelenleg úton van a Perzsa-öböl felé. Az első, észak-karolinai megállót követően már több mint 2000 amerikai tengerészgyalogos fog tartózkodni az Iwo Jima fedélzetén. Közülük sokan az iraki és afganisztáni szárazföldi műveletek során edződött veteránok, akiket életükben először helyeztek egy anyahajó fedélzetére. Feltehetőleg most sem tengeri bevetésre.

Az USA haditengerészetének jelenleg is tartózkodik egy kétéltű expedíciós egysége az Öböl térségében. A Makin Sziget Kétéltű Készenléti Csoportot januárban helyezték ki, miután Irán bejelentette, hogy le fogja zárni a Hormuzi-szorost (olajkereskedelmi útvonal, melyen keresztül halad a világ olajkereskedelmének 20%-a). Irán hat hónappal később ismét kilátásba helyezte a szoros lezárását, mire az USA és NATO szövetségesei megerősítették tengeri jelenlétüket a térségben.

Az Egyesült Államok tisztában van vele, hogy Irán rendelkezik kellő erőforrással ahhoz, hogy a szorost aknák telepítésével viszonylag gyorsan lezárja. Michael Dempsey, az amerikai vezérkar főnöke korábban nyilvánosan is bejelentette, hogy az USA haditengerészetének fel kell készülnie a szoros megnyitására, majd márciusban az USA további négy aknakeresője csatlakozott a már telepített egységekhez. Így a térségben jelen lévő amerikai aknakeresők száma nyolcra emelkedett.

Két amerikai repülőgép-hordozó harci csoport, a USS Carl Vinson és a USS Abraham Lincoln anyahajók vezetésével folyamatosan járőrözik a szoros körüli vizeken, egy harmadik hordozó, a USS Enterprise pedig jövő hónapban csatlakozik hozzájuk.

Miközben több amerikai tisztviselő - köztük Obama - még mindig vagy a diplomáciai megoldást, vagy a gazdasági szankciókat erőlteti, Izrael már nem ennyire türelmes: az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak bejelentette, hogy Iránnak három hónapja van az atomprogram leállítására, ellenkező esetben szembe kell néznie a katonai beavatkozással.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 908 852 megtekintés

Videó: 49 077 281 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056190

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh