Oroszország nem egyezik bele a rakétavédelmi rendszer realizálásába abban a formában, amelyben a projekt jelenleg létezik. Függetlenül az egyesült államokbeli választások kimenetelétől, Moszkva követelni fogja a jogi garanciákat arra vonatkozóan, hogy az európai rakétavédelem nem irányul Oroszország ellen. Ezt Alekszej Puskov, az Állami Duma Külügyi bizottságának elnöke jelentette ki.

Dmitrij Medvegyev és Barack Obama szöuli találkozóját követően kiderült, hogy a rakétavédelem témájában szakértők és technikai szakemberek szintjén a közeli félévben folytatódnak a konzultációk. Mindkét fél beismeri, hogy zsákutcába jutottak a tárgyalások, de nem hajlandók megoldhatatlannak nevezni a helyzetet – mondta Alekszej Puskov.

- Az elnökválasztás évében az Egyesült Államokban semmit nem tehetnek, ez egyértelmű. Hogyan térjenek vissza ehhez a témához kedvezőbb helyzetben, hogyan érjék el, hogy ne temessék el végleg? Át kell adni a műszaki szakembereknek. Ez diplomáciai lépés: beismerni, hogy a téma nagyon bonyolult, tagadni, hogy megoldhatatlan, megengedhetőnek tartani, hogy létezhet valamiféle válasz. A jelenlegi körülmények között ezt a választ nem lehet megtalálni. Gyakorlatilag a két elnök abban állapodott meg, hogy a jövőben fogják keresni.

A rakétavédelmi rendszer közvetlenül kapcsolatban áll a bizalommal, pontosabban: a bizalmatlansággal. A Nyugat a fő ellenség szerepét egyhangúlag Iránnak osztotta ki. Ugyanakkor Moszkvában ezzel a szereposztással nem értenek egyet. De a fő ellentmondás abban áll, hogy a rakétapajzsban Európa és az Egyesült Államok védelmet lát, Oroszország pedig fenyegetést a nukleáris erőforrásaira.

Az amerikai elnökválasztás előtti időszakban a Moszkvához fűződő viszonynak is sajátos szerepe van. Így a republikánusok legnépszerűbb elnökjelöltje, Mitt Romney Oroszországot, nem pedig Iránt vagy Észak-Koreát nevezte az Egyesült Államok legfőbb geopolitikai ellenségének. Most Romney számára előnyös az, hogy demonstrálja Obama elnök külpolitikájának hibáit, legalább az orosz irányban. A republikánusok a konzervatív Amerika véleményét fejezik ki, és ez sokféle mondta Alekszej Puskov.

- Romney nyilatkozata kétségkívül a választási kampánnyal függ össze, ugyanakkor tükrözi a jobboldali republikánusok véleményét. Romney egy bizonyos ideológiát fejez ki. Ez a vonal állandóan jelen van az amerikai politikában és vannak bizonyos pozíciói. Milyen pozíciót fejez ki McCain szenátor, aki annak idején Líbia, most pedig Szíria bombázását sürgeti? Ő rendszerváltásra hív fel Oroszországban. Négy évvel ezelőtt McCain ugyanolyan nézetekkel indult küzdelembe Obama ellen, amilyeneket most Romney fogalmaz meg.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Oroszország az USA első számú geopolitikai ellensége

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 561 megtekintés

Videó: 48 295 324 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920226

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh