Nepál a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborának költöztetésére készül, mert a globális felmelegedés és az emberi tevékenység okozta gleccserolvadás miatt már nem biztonságos.

A tavaszi mászószezonban akár 1500 ember is használja a tábort, amely a gyorsan vékonyodó Khumbu gleccseren terül el. Az új helyszínt alacsonyabb tengerszint feletti magasságon keresik, ahol nincs egész évben jég - közölte egy illetékes a BBC hírportáljával.
    
"Az áthelyezést előkészítjük, hamarosan az összes érdekelttel elkezdjük a megbeszéléseket. Alapvetően arról van szó, hogy alkalmazkodunk a változásokhoz, amelyeket látunk. A költözés a hegymászásüzletág fenntarthatósága miatt is fontos" - mondta el Taranath Adhikari, a nepáli turisztikai minisztérium egy vezetője.
    
A tábor jelenleg 5364 méter magasan áll, az új hely 200-400 méterrel alacsonyabb helyre épül - tette hozzá.
    
A tervek a nepáli kormánynak az Everest-régió turizmusát elősegítő bizottsága javaslatait követik.
    
A Khumbu-gleccser, mint a Himalája sok más jégfolyama a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad, vékonyodik - állapították a Leeds-i Egyetem tudósai 2018-as tanulmányukban.
    
A gleccser legnagyobb részét sziklatörmelék borítja, de vannak csupasz jégsziklák, ezek olvadása destabilizálja leginkább a gleccsert. Amikor a jégsziklák olvadnak, a tetejükön lévő kövek és törmelék elmozdul, lezuhan, majd vizes helyek is keletkeznek. Sziklaomlásokat és az olvadékvíz mozgását látjuk a gleccsereken, ami veszélyes lehet - mondta Scott Watson, a kutatók egyike.
    
Az alaptábor közepén lévő patak a hegymászók és a hatóságok szerint évről évre egyre nagyobb területet foglal el.
    
Azt is elmondták, hogy egyre több hasadék nyílik meg az alaptábor felszínén. A jég mozgásának, a sziklák zuhanásának zaja gyakran hallható.
    
A tábor költöztetését javasló bizottság vezető tagja, Khimlal Gautam azt mondta, az emberek jelenléte része a problémának. "Azt találtuk például, hogy naponta nagyjából 4 ezer liter vizeletet ürítenek a tábor területén. Ezen kívül nagy tömegű kerozint és gázt égetnek, hogy fűtsenek és főzzenek, ennek mindenképpen hatása van a jégolvadásra" - magyarázta.
    
A nepáli hatóságok szerint a költöztetés 2024-re fejeződhet be.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 303 megtekintés

Videó: 48 296 857 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920363

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh