Az időnként előforduló naptevékenységek, mint a napkitörések, koronakidobódások és geomagnetikus viharok komoly károkat okozhatnak a transzformátorokban, a rádióhullámokat használó berendezésekben, sőt, az esemény erősségétől függően, egész villamoshálózatokat tehetnek működésképtelenné. A szakértők szerint egy ötös, azaz maximális erősségű napvihar kitörése várható hamarosan, melynek eredményeként az elektromos és rádióhálózatok és rendszerek teljesen tönkremehetnek. Egy ilyen eseményre felkészülendő az Egyesült Államok és Anglia illetékesei bejelentették, hogy az elektromos hálózatok védelmére kidolgozott terv szerint előre megtervezett áramkimaradások várhatók hamarosan.

Az angol Independent szerint a UK Met Office, egy időjárás és klímaváltozásokra specializálódott szervezet olyannyira komolyan veszi a veszélyt, hogy egy második űridőjárás előrejelző központ felállításán dolgozik, ami segíthet a veszélyre történő reagálás globális koordinálásában. Az Egyesült Államok illetékesei teljes mértékben támogatják a kezdeményezést, mert úgy gondolják, megfelelő felkészülés nélkül az elektromos hálózatokat komoly károsodás érheti, teljes országokat téve működésképtelenné.

„Olyan helyzeteket képzeljünk el, amelyben Észak-Amerika nagy része vagy Európa északi országai napokon vagy heteken, extrém helyzetben esetleg éveken keresztül áram nélkül maradhatnak,” nyilatkozta Dr. Thomas Bogdan, az Amerikai űridőjárás előrejelző központ igazgatója az Independentnek.

A június 7-én észlelt M-2-es (közepes erősségű) koronakidobódás például sokkal pusztítóbb hatással is lehetett volna bolygónkra, ha közvetlenül a föld felé irányul, pedig ez csak egy mérsékelt erejű naptevékenység volt. A május során tapasztalt megnövekedett számú naptevékenység a nap maximum aktivitásának kezdetét jelzi, amit egy több évtizeden keresztül tartó minimum aktivitás követ. A szakértők attól tartanak, hogy komolyabb és nagyobb pusztításra képes naptevékenységek várhatnak ránk.

A korábbi előrejelzésről itt olvashat: Kattintson ide...

Forrás: idokjelei.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 887 765 megtekintés

Videó: 27 347 365 megtekintés

Látogatók

Összesen5116288

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh