Lassan már fél éve, azzal riogatja az autós közösséget a média egy része, hogy 2011.07.01-től a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért akár 300 ezer forintos bírság várható.

Ez azonban nem így van!

Az ORFK sajtóközleményében szereplő adatok szerint kiemelt szabálysértés a biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, de az ezért kiszabható büntetési tételek az alábbiak:

lakott területen: 15 000

lakott területen kívül: 30 000

autópályán: 40 000

Ha a jármű vezetője nincs bekötve, akkor a pénzbüntetés mellé az alábbi pontokat is kapja büntetésként:

lakott területen belül és kívül 3 pont, autópályán 5 pont.

A hivatalos közlemény itt megtekinthető: Kattintson ide...

A Közúti közlekedésről szóló 1988. évi törvény módosításával január 1-je óta kiemelt szabálysértés lett az ittas vezetés, a gyorshajtás és a tilos jelzésen való áthaladás. A biztonsági öv használatának elmulasztása korábban is ebbe a kategóriába tartozott, de itt sorolták fel a mobilhasználatot, a gyermekbiztonsági rendszerrel kapcsolatos szabályszegéseket, és a motoros bukósisak használatának elmulasztását is, amelyek januártól kikerültek a kérdéses paragrafusból.

A kiemelt szabálysértések esetén a rendőrség a helyszíni bírságot, amely 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet, határozathozatal nélkül is kiszabhatja, és ha az elkövető a jogsértés tényét nem vitatja, a döntéssel szemben nem fellebbezhet.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 217 789 megtekintés

Videó: 47 350 565 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6760342

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh