Érdekes információk bukkantak fel a MegaUploaddal kapcsolatban. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az oldal bezáratása egyáltalán nem érte meg az amerikai filmstúdióknak.

Kim Dotcomot, a MegaUpload vezetőjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették őrizetbe. Az amerikai hatóságok szerint a MegaUpload a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó portáljaként működött, ahol a forgalom jelentős része szerzői jog által védett tartalom illegális terjesztésére irányult és amely így működésével legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak. Jörg Claussen, a koppenhágai Business School munkatársa és Christian Peukert, a Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója arra voltak kíváncsiak, hogy miként alakultak a hollywoodi filmstúdiók bevételei a MegaUpload bezárása után. Ezzel párhuzamosan vizsgálták azt is, hogy a portál megszüntetésével valóban jót tettek-e a szerzői jogvédők a kiadóknak.

Tanulmányuk szerint az intézkedés nem hozott hasznot, sokkal inkább kárt okozott, nem is kicsit. Az év eleje óta forgalmazott mozifilmek esetében a bevételek jól érzékelhető mértékben csökkentek. A negatív hatás nem érintette ugyanakkor a kasszasikernek számító alkotásokat. A két szakember 49 országban vetített 1344 művet vett figyelembe és megvizsgálta az ezekkel kapcsolatos MegaUpload-hatást, öt év viszonylatában.

A kutatók azt gyanítják, hogy a platform bezárásával ritkábbá vált a kisebb filmeket érintő propaganda, miközben a kasszasikerek a drága marketingkampányokból profitáltak. A tanulmány készítői szerint a fájlcserélés olyan mechanizmusként működik, amely továbbítja az egyes termékekkel kapcsolatos információkat a kis fizetési hajlandósággal rendelkező fogyasztóktól a nagy fizetési hajlandóságot mutató felhasználókhoz. Ez a hatás pedig elsősorban a kisebb célközönségnek szóló filmeknél különösen fontos.

Robert Hammond, az Észak-karolinai Állami Egyetem professzora 2010 májusa és 2011 januárja között összesen 1075 művész 1095 zenei kiadványát vizsgálta meg. Ezek egy része már a hivatalos megjelenésük előtt elérhető volt az interneten és a fájlcserélés népszerűbbé tette az alkotásokat, a művek a vártnál nagyobb forgalmat generáltak.

A mostani tanulmány mellett más hírek is aggasztóak lehetnek a filmipar számára: kiderült, hogy Kim Dotcomot gyakorlatilag csőbe húzták az amerikai hatóságok. A The New Zealand Herald arról írt, hogy 2010-ben házkutatási akciót szerveztek a NinjaVideo ellen azért, mert 39 illegális filmkópiát tárolt a MegaUpload rendszerében. Dotcom és munkatársai mindenben együttműködtek az amerikai hivatalokkal. Az USA belbiztonsági minisztériuma felszólította, hogy a másolatokat őrizze meg és véletlenül se törölje, hiszen azok bizonyítéknak tekinthetők. A férfi így is tett. Minő "véletlen", hogy idén a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) pont azt vetette a szemére, hogy nem törölte a 39 kópiát és ezzel támogatta a szerzői jogsértéseket. Ez szolgált alapul később a doménnév lefoglalásához.

A platform alapítója elképzelhetőnek tartja, hogy a MegaUpload bezáratása miatt pert indít: az amerikai kormánytól és az Amerikai Mozgókép Szövetségtől összesen 2,6 milliárd dollár kártérítést kérne. A NinjaVideo alapítóját januárban 22 hónap letöltendő és 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre, 500 óra közérdekű munkavégzésre és 200 000 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték. Ezután a portál egyik adminisztrátoraként működő Matthew David Howard Smith 14 hónap letöltendő és 2 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint kártérítésként 172 000 dollárt is kell fizetnie.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 957 304 megtekintés

Videó: 49 103 586 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059349

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh