Helyükre emelték csütörtökön a 2001. szeptember 11-i terrortámadás következtében ledőlt ikertornyok helyén felhúzandó épületegyüttes legmagasabb tornya, a One World Trade Center csúcsának elemeit.

Ha a csúcsra ráépítik a jelzővilágítást is, akkor a torony magassága - az amerikai függetlenség kikiáltásának évére utalva - 1776 láb, azaz 541 méter lesz. Ezzel a One World Trade Center a nyugati félteke legmagasabb épülete lesz, átvéve a 442 méter magas chicagói Willis Tower (volt Sears Tower) helyét.

Az új amerikai rekorder ugyanakkor alatta marad a világrekordot 828 méterrel tartó dubaji Burdzs Kalifának. A világ legmagasabb még épülő építészeti alkotása a szaúd-arábiai Dzsidda leendő Királyság Tornya, amely ha elkészül, 1 kilométer magas lesz.

A One World Trade Center a világ jelenleg épülő tornyai közül a hetedik legmagasabb. A vezető szaúdi konkurense mellett négy készülő kínai és egy dél-koreai épület lesz magasabb nála.

A korábban Szabadságtoronynak nevezett New York-i épület egyike annak a négy felhőkarcolónak, amelyek az ikertornyok helyén fognak állni. A projekt Larry Silverstein ingatlanfejlesztő, valamint a New York-i és a New Jersey-i kikötői hatóság együttműködésével épül.

A becslések szerint mintegy 3 milliárd dollárból felépülő One World Trade Centert jövőre fogják átadni. Az épület 278 ezer négyzetméternyi irodát, egy kilátót, valamint üzleteket és éttermeket foglal majd magába.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 814 771 megtekintés

Videó: 49 002 905 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7040495

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh