Egy szövetségi fellebbviteli bíróság a korábbi döntéssel teljesen ellentétes ítéletet hozott, amikor kimondta, hogy a lájkolás részét képezi az Amerikai Egyesült Államok Alkotmányában biztosított véleményszabadságnak.

Az ügy előzményeire tavalyra nyúlnak vissza. B. J. Roberts hamptoni seriff felmondott több munkatársának, amikor kiderült, hogy ők a seriffválasztás során a másik jelölt, Jim Adams Facebook-profilját lájkolták. Az elbocsátásra a hivatalos indoklás szerint költségtakarékossági okokból került sor, ezt azonban a kirúgott munkatársak nem voltak hajlandók elfogadni és a bíróság elé vitték az ügyet arra hivatkozva, hogy megsértették a szabad véleménynyilvánítási jogukat. Raymond A. Jackson kerületi bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a lájkolás önmagában - megjegyzések nélkül - megerősítés és nem véleménynyilvánítás, ezért a seriffnek adott igazat. Az egykori alkalmazottak viszont nem hagyták annyiban a dolgot és fellebbeztek.

A fellebbviteli bíróság álláspontja szerint viszont a valaki melletti kiállás, illetve a szimpátia kimutatása igenis véleménynyilvánításnak minősül. A testület három tagja egyhangúan az ítélet mellett szavazott. William B. Traxler tanácsvezető bíró kiemelte: ha valaki lenyomja a Like gombot, akkor valami mellett teszi le a voksát, ez pedig önmagában véleménynyilvánítás.

Pankaj Venugopal, a Facebook főjogásza üdvözölte a döntést, mely szerint így a Like-gombot és a lájkolást az Amerikai Egyesült Államok Alkotmánya is védi. A korábban kirúgott öt munkatárs ugyan visszakaphatja a régi állását, de az azóta eltelt időre vonatkozóan nem kérhetnek fizetést és kártérítést sem kapnak.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 349 megtekintés

Videó: 48 925 844 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027128

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh