Az új verziók titkosítása azonban a hatóságok számára sem teszi lehetővé az adatok vizsgálatát. Érdekes dokumentumot tett közzé a manhattani kerületi ügyész irodája, amelyben a titkosítás és a bizonyítékok utáni kutatás kérdését feszegetik, különös tekintettel az Apple és a Google által alkalmazott új védelemre, amely a hatóságok számára sem teszi lehetővé a készülékek átvizsgálását.

A részletes anyagból többek között kiderül, hogy korábban (a bírósági engedélyek birtokában) a hatóságok a Google közreműködésével akár távolról is feloldhatták a kiválasztott androidos okostelefonokat, amihez nem volt szükség a felhasználó közreműködésére. Amennyiben tehát az a gyanú merült fel, hogy az adott készüléken valamilyen bizonyítékot találhatnak, a Google távolról feloldhatta a zárolt készüléket, a hatóság emberei pedig átkutathatták azt. (Kattintson ide... )

Az Apple 2014 szeptemberében, az iOS8 kapcsán jelentette be a teljes adattárolóra kiterjedő titkosítás bevezetését, amelyet nem sokkal később a Google is átvett. Ennek eredményeként az Android 5.0 és a későbbi verziók esetében már a Google számára sem áll rendelkezésre a távoli feloldás lehetősége, amennyiben a felhasználó annak zárolása mellett döntött, azt csak kizárólag a titkosítási kóddal oldhatják fel (legalábbis a dokumentum szerint). Érdemes ehhez hozzátenni, hogy jelenleg a Nexus 5 és Nexus 6 készülékek esetében áll rendelkezésre az opció, ám a gyártók a teljesítménnyel kapcsolatos problémák miatt alapértelmezett módon nem engedélyezik azt.

Mindez természetesen csak a megfelelő engedélyekkel lezajló nyomozásokat érinti, arról nem szól a fáma, hogy a különböző titkosszolgálatok számára milyen egyéb eszközök léteznek.

Adrian Ludwig, az Android biztonsági csapatának tagja a Google Pluson nyilvánosságra hozott bejegyzésében ezzel szemben azt írta, hogy a társaság nem rendelkezik olyan lehetőséggel, hogy hozzáférjen egy PIN-kóddal, jelszóval vagy ujjlenyomattal védett Androidot futtató okostelefonhoz. Ez mindegyik Android-verzió esetében igaz és független attól, hogy az adott eszköz titkosítva van-e vagy sem. Ugyanakkor a Google tényleg képes kijátszani a képernyő zárolását azoknál az okostelefonoknál és táblagépeknél, amelyeket egy bizonyos minta alapján zártak le és amelyeken az Android 5.0-nál régebbi operációs rendszer fut. Az Android 5.0 rendszerig ugyanis volt egy visszaállítási funkció, de az abból a változatból már kikerült.

A manhattani ügyészség jelentésének hátterében az áll, hogy a bűnüldöző hatóságok álláspontja szerint az okostelefonok titkosítása és a jelszavas védelme ugyan előnyöket kínál a felhasználók számára, de a bűnüldözést jelentős mértékben megnehezíti. A dokumentumban az olvasható, hogy az Apple és a Google által lehetővé tett biztonsági intézkedések "tévesek és veszélyesek".

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 270 311 megtekintés

Videó: 47 424 845 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6773452

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh