Hét éven belül terjedhetnek el a beültetett eszközök, amelyeket az okos-szemüvegek előznének meg. A davosi konferenciát is megrendező svájci World Economic Forum készített egy a következő évtizedre szóló előrejelzést, amelyet mintegy 800 szakértő és cégvezető jóslatai alapján állítottak össze. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek nagyjából milyen téren várnak technológiai áttörést, illetve ezen technológiák széles körben való elterjedését. A felmérés során sokan válaszolták azt, hogy hiszik, hogy a gyors változások korát éljük, amikor a technikai előrelépések és a fejlődés a szoftverek területén rendkívül gyors, s mindez oda vezethet, hogy az életünk fokozatosan és alapvetően megváltozik. Az egyik fő változás az lesz, hogy mindenhol össze leszünk kötve a globális hálózattal, előtérbe kerül a mesterséges intelligencia és a 3D-nyomtatás is.

A listából kiemelkedik a beültetett eszközök megjelenésének és elterjedésének időpontja, hiszen ez valóban több szempontból is nagy ugrást jelentene. A fejbe vagy a karba, esetleg a lábba integrált, gyakorlatilag implantátumokként működő gépek a jóslatok szerint 2023-ban valósulhatnak meg. Azt ugyanakkor még senki sem tudta megmondani, hogy ez miként néz majd ki a gyakorlatban, hogyan fogjuk elolvasni a rövid szöveges üzeneteket és az e-maileket. Az első lépés sokkal inkább az lehet, hogy az implantátumok képesek lesznek megmérni a vércukorszintünket vagy a szívritmusunkat és az adatokat továbbítani a mobiltelefonunknak. Ezzel kapcsolatban azonban - jogosan - felmerül a visszaélések és a kémkedés lehetősége.

Nagyjából ugyanekkor válna elérhetővé a zsebben hordható szuperszámítógép, vagyis az átlagember által megvásárolható kütyük addigra a mai szuperszámítógépek teljesítményét biztosíthatják majd számunkra. Az okos-szemüvegek elterjedése szintén nem lesz elhanyagolható fejlemény, hiszen ezzel az összes ilyen viselhető kellék mintegy 10 százaléka csatlakozna az internetre, az úgynevezett "Big Data" pedig szinte minden téren közvetlen szerepet játszik majd a döntéshozatalban.

A beültetett eszközök természetesen nemcsak a folyamatos kommunikációban és elérhetőségben segítenek, de egyben biztosítják a pontos helymeghatározást, a viselkedésminták megfigyelését, valamint az egészségi állapot monitorozását. A speciális tetoválások és az egyedi chipek az azonosításban segédkeznek majd, ezeken keresztül pedig a normál körülmények között verbálisan közölt gondolatok közvetlen átvitele is megvalósulhat.

A listán számos egyéb vívmány is szerepel. A 3D-nyomtatással előállított fogyasztási cikkek például 2025-ben törhetnek majd át a hétköznapokba, egy évre rá pedig jönnének a robotautók, hogy az okos-városokkal karöltve teljesen felforgassák megszokott életvitelünket. Az ágazati vezetők továbbra is bíznak abban, hogy 2026-ig a járművek 10 százaléka önállóan fog közlekedni az utakon. Ez elsősorban az idősebb emberek számára teszi majd lehetővé azt, hogy továbbra is közlekedni tudjanak. A technológia fejlődése a következő években jelentősen felgyorsulhat.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 066 megtekintés

Videó: 48 298 266 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920454

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh